Han Swinkels, voorzitter van de alumnivereniging KLV in Wageningen.
Volledig scherm
PREMIUM
Han Swinkels, voorzitter van de alumnivereniging KLV in Wageningen. © Sven Menschel

Andere tijden in Wageningen: na 134 jaar valt het doek voor vereniging afgestudeerden

De Koninklijke Landbouwkundige Vereniging (KLV) in Wageningen stopt. De vereniging weet steeds minder afgestudeerden aan zich te binden en vergrijst. De universiteit onderhoudt tegenwoordig zelf de banden met alumni. Niet voor niets: alumni leveren geld op.

Daarom valt na 134 jaar het doek voor de KLV. ,,Als je nu kijkt naar universiteiten en hogescholen is het niet meer dan normaal dat instellingen zelf het alumnibeleid vormgeven’’, zegt voorzitter Han Swinkels van de KLV.

,,Een sterke band met alumni levert de universiteit veel op: relaties met het werkveld en fondsenwerving.’’

Miljarden

Dat een goede band met alumni veel oplevert, blijkt uit de rijke universiteitsfondsen van de grote Amerikaanse en Britse universiteiten. Bij Harvard en Stanford University komen per jaar miljarden van alumni binnen. Daar worden onder andere beurzen van excellente studenten mee gefinancierd.

In Nederland staat alumnifondsenwerving nog in de kinderschoenen. Universiteiten krijgen geld van het rijk, bedrijven, sponsors van wetenschappelijk onderzoek en de Europese Unie. Maar de universiteiten hebben hun rijke oud-studenten wel ontdekt als extra inkomstenbron en halen daarom de banden aan met hun alumni.

Quote

Liever heffen we onszelf op vanuit kracht in plaats van de vereniging langzaam weg te laten glijden.

Han Swinkels, KLV
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei