Volledig scherm
Annemiek van Vleuten wast koeien in Woerden. © EPA

Annemiek van Vleuten helpt bij het wassen van de koeien

WAGENINGEN/WOERDEN - Wielrenster Annemiek van Vleuten (37) is vandaag én morgen in Woerden, waar de wereldkampioene rijdt niet alleen meerijdt bij de internationale veldrit De Nacht van Woerden, maar ook helpt koeien te wassen voor de jaarlijkse Koeiemart.

Je crosst vanavond rond in Woerden?
,,Ja, maar heel rustig aan hoor. Ik rijd vooral mee om te laten zien dat het een mooie sport is waar je ook lol aan kunt beleven zonder prestatiedoel te hebben."

Want je gaat niet voor een podiumplaats?
,,Haha nee, waarschijnlijk finish ik als laatste, of niet. Ik ben een echte wegwielrenster en geen crosser. Ik wil laten zien dat veldrijden echt een kunst is waar veel techniek bij komt kijken. Zeker op het parcours in Woerden. Ik ga vanavond vooral rondrijden met een grote glimlach op mijn gezicht. Ik hoop dat dat te zien is in het donker."

En na de wedstrijd blijf je in Woerden?
,,Ja, ik overnacht in het Stadshotel, want ik moet er morgen om 07.00 uur weer zijn om te helpen met koeien wassen. De organisatie heeft me gevraagd of ik daarbij wil zijn."

En toen dacht jij: hartstikke leuk?
,,Nou, ik heb nog geen idee wat ik precies moet doen. Maar ik heb wel wat met dieren. Ik heb dierwetenschappen gestudeerd en ook agrarische roots. Ik kan zelfs melken, dus wassen moet ook wel lukken. Ik ben van alle markten thuis."

En je schijnt ook nog Woerdense roots te hebben?
,,Ik ben geboren in Vleuten en mijn moeder komt van Barwoutswaarder dus ik ken de omgeving wel."

Na het koeien wassen ook nog even de braderie over en aan de erwtensoep?
,,Nee, ik blijf maar tot 10.30 uur in Woerden. Ik heb een drukke agenda dus ik moet door naar de volgende afspraak."

De Vallei