Volledig scherm
© DG/Eric Wijnacker

Beeld van verdwenen ambachtsschool Wageningen wordt niet gesloopt

WAGENINGEN - De Historische Vereniging Oud-Wageningen is op Facebook een actie gestart om het kunstwerk voor de verdwenen ambachtschool in Wageningen te behouden. 

Het blauwe stalen beeld staat er nu wat verweesd bij op het bouwterrein langs de Churchillweg. Tussen geparkeerde auto's op een rommelige zandvlakte. Het is rond 1970 gemaakt door leerlingen van de Ambachtsschool of LTS en herinnert aan het robuuste schoolgebouw uit 1935 dat tot voor enkele jaren op die plek heeft gestaan. Duizenden Wageningers hebben daar een vak geleerd.

Schroot

Gevreesd werd dat het beeld wel eens tot schroot vermalen zou kunnen worden. Op de plek waar het beeld nu staat worden binnenkort huizen gebouwd in het bouwplan Mouterijnoort. Een woordvoerder van de gemeente Wageningen heeft desgevraagd goed nieuws: ,,We willen het kunstwerk behouden, maar er is nog geen concrete plek. Tot die tijd wordt het kunstwerk elders opgeslagen."

Het uit stalen profielen opgebouwde beeld is  rond 1970 ontworpen door de in mei overleden handvaardigheidsleraar Toon Heijmans. Jongens van de Ambachtsschool hebben het beeld gemaakt. Aanvankelijk stond het nabij de Olympia-sporthal, later werd het beeld verplaatst naar het schoolterrein aan de Churchillweg. Hans van der Beek, verbonden aan Oud-Wageningen, heeft Heijmans kort voor zijn overlijden nog gesproken. Heijmans vertelde dat de sculptuur eerst in aardkleuren was geschilderd; beige, oker en bruin. Later is het overgeschilderd in de huidige, verschillende tinten blauw.

Zoektocht

Oud-Wageningen zoekt leerlingen die er nog aan mee gezaagd, gelast of geschilderd. Om samen een oproep te doen om het kunstwerk een gepaste nieuwe plek te geven. Bijvoorbeeld ergens in Mouterijnoort of op het huidige terrein van Pantarijn aan de Hollandseweg. Want dat is de plek waar het onderwijs wat ooit op de LTS werd gegeven naartoe is verhuisd. Voorzitter Frits Huijbers van Oud-Wageningen is daarover in overleg met alle betrokkenen: ,,Op het huidige terrein zelf is er mogelijk geen plek, maar behoud en plaatsing op een andere gepaste plek vinden we belangrijk.'' Huijbers maakt zich met zijn vereniging ook sterk voor terugkeer van de karakteristieke blauwe klok, die ooit de gevel van de Ambachtsschool sierde: ,,We overleggen daar met de ontwikkelaar en gemeente over. En we zien wellicht kans om die karakteristieke klok terug te plaatsen langs de Churchillweg. Dat zou een mooie tastbare herinnering zijn.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei