Volledig scherm
Het braakliggende terrein op De Dreijen. © Google Streetview

Begijnhof voor ouderen op De Dreijen

WAGENINGEN - Het heeft even geduurd, maar er zit nu schot in de plannen voor herontwikkeling van een deel van voormalig universitair terrein De Dreijen.

 Als alles volgens plan verloopt, dan kan over ongeveer twee jaar de schop de grond in voor de bouw van tachtig woningen op de plek (hoek Arboretumlaan/Ritzema Bosweg) waar vroeger de vakgroep Tropische Plantenteelt van Wageningen Universiteit was gevestigd. De kassen en het Ritzema Boshuis zijn in 2009 gesloopt. Sindsdien ligt het terrein braak.

De nieuwbouw bestaat uit tachtig huizen, in verschillende categorieën. Het grootste deel (32) bestaat uit twee-onder-een-kap-woningen. Verder komen er negen vrijstaande huizen, twaalf beneden-bovenwoningen voor sociale huur, elf rijtjeshuizen voor de middenhuur en zestien zogeheten begijnhofwoningen. Die laatste zijn bedoeld voor ouderen. ,,Dat hofje krijgt ook een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte’’, zegt wethouder Anne Janssen. ,,De toekomstige bewoners hebben ook nog wat te zeggen over de inrichting van de woningen.’’ 

Middeleeuwse hofjes

Als de begijnhof, een verwijzing naar de Middeleeuwse hofjes waar nonnen samen woonden, er straks staat is het de eerste begijnhof-nieuwe-stijl. Overigens zijn er ook in andere plaatsen, waaronder Ede en Bennekom, plannen voor de bouw van een begijnhof voor oudere inwoners. 

Janssen is enthousiast over de inspraak die omwonenden en anderen de afgelopen tijd hebben gehad. ,,We hebben drie avonden gehad, waar veel mensen zijn geweest. Na de laatste bijeenkomst klonk er zelfs applaus. Heel bijzonder.’’ De inbreng van de buurtbewoners heeft er onder meer voor gezorgd dat de vijver bij het arboretum De Dreijen behouden blijft en dat er geen doorgaande weg van de Arboretumlaan naar de Ritzema Bosweg komt.

Groen en energieneutraal

De gemeenteraad moet nu zijn toestemming geven voor de plannen. Daarna moet het bestemmingsplan worden gemaakt. Gezien de reacties tijdens de inspraakavonden kan Janssen zich op dit moment niet voorstellen dat er bezwaren zijn tegen het plan. ,,Maar ik kan natuurlijk niet zeggen dat er helemaal geen bezwaren komen.’’ Als alle procedures naar wens verlopen dan moet over ongeveer twee jaar de bouw kunnen beginnen.  ,,En dan hebben we er straks een groene, energieneutrale en innovatieve woonwijk bij.’’ Intussen worden ook de eerste plannen al gemaakt voor de tweede fase van nieuwbouw op het terrein gemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei