Volledig scherm
PREMIUM
Uitzicht vanaf de Wageningse Berg op Rijn en Betuwe © DG/Eric Wijnacker

Behoud van Holleweg en vrij uitzicht vanaf Wageningse Berg

WAGENINGEN - Het vrije uitzicht vanaf het Bergpad en Belmonte Arboretum over Rijn en Betuwe moet behouden blijven. En ook moet geprobeerd worden om de steile en met bomen omzoomde Holleweg, de 'groene kathedraal van de Wageningse Berg‘ genoemd, in stand te houden.

Quote

Juist het uitzicht maakt je bewust dat je op een berg staat

Dennis Gudden, Wethouder Wageningen

De Bergcommissie, onder leiding van oud-wethouder Jochem Zuiderveen Borgesius, heeft een nieuw Beheersplan geschreven dat inmiddels door het college is goedgekeurd. Wethouder Dennis Gudden: ,,Het beheer is gericht is op behoud en versterken van natuur en extensieve recreatie. De Bergcommissie is  sinds 2003 bezig met het wegwerken van achterstallig onderhoud aan de bomen, helling en paden.’’
De zuidhelling van de 45 meter hoge Wageningse Berg is voor Nederlandse begrippen ongelooflijk steil en zeldzaam in Nederland. En behoeft dus bescherming, vindt de Bergcommissie.  Gudden is blij dat het vrije uitzicht, dat nu op minstens vier punten langs de bergrand geboden wordt, behouden blijft. ,,Het is ook wel logisch natuurlijk. Juist dat panoramische uitzicht maakt je er bewust van dat je aan de rand van een berg staat, aan de uiterste zuidwestrand van het Veluwemassief.’’ Vrij uitzicht is niet vanzelfsprekend en vereist gericht onderhoud, in het verleden waren bomen en struiken op de zuidhelling zo uitbundig gegroeid dat er van uitzicht bijna geen sprake meer was.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei