Volledig scherm
De Aula in Wageningen. © Sven Menschel

Beide plannen Wageningse Aula worden gepresenteerd

WAGENINGEN - Wordt de Aula aan het Generaal Foulkesweg in Wageningen een debatcentrum zoals de Rode Hoed in Amsterdam of een bioscoop? Twee partijen zijn in de race om aan de oude aula van de Wageningen University & Research een nieuwe bestemming te geven.

Beide partijen houden deze week een inloopbijeenkomst om hun plannen te tonen.

De eerste bijeenkomst, woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in de Aula, is van Boei en Van Swaaij. Dit plan omvat het verplaatsen van bioscoop Herenstraat  Theater naar de Aula, de bouw van studentenkamers en ouderenwoningen en uitbreiding van Hotel De Wereld op het Irene Brigadeplein.Deze bijeenkomst is bedoeld voor buurtbewoners.

Inloopbijeenkomst over plannen

Het tweede plan is van Noordereng waarachter ondernemer Gerben Kuipers (onder andere bekend van Cinemec in Ede) zit. Noordereng houdt zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur een inloopbijeenkomst om zijn plannen voor de Aula in de Aula aan het publiek te tonen. 

Kuipers wil de Aula en de oude universiteitsbibliotheek erachter behouden en van de leeszaal een nieuwe ontmoetingsruimte maken. Tussen de Aula en bibliotheek wil hij een soort glazen kas bouwen, die dienst doet als ontmoetingsruimte en restaurant. In het plan zijn 42 logeerkamers voorzien. Het Irene Brigadeplein aan de zijkant wordt opgeknapt.

Debatcentrum of bioscoop

Bij de eigenaar van de Aula, Wageningen UR, is het plan van Kuipers favoriet, omdat een debatcentrum iets toe zou voegen aan Wageningen. De WUR is van mening dat het plan van Boei dat niet  doet, omdat het de verhuizing van de bioscoop behelst. De gemeente is juist enthousiast over het plan van Boei en Van Swaaij. 

Omdat het College van Bestuur van de WUR en de gemeente recht tegenover elkaar staan, heeft de universiteit de keuze voor een plan een half jaar uitgesteld. In dat half jaar krijgen beide partijen de ruimte om hun plannen voor het voetlicht krijgen. Uiteindelijk bepaalt de WUR aan welke partij ze de Aula verkoopt. 

De Vallei