Voeding kan helpen adhd-symptomen te verminderen.
Volledig scherm
PREMIUM
Voeding kan helpen adhd-symptomen te verminderen. © Shutterstock

Belangrijke stap gezet in het onderzoek naar relatie voeding en adhd: ‘Dieet heeft zelfde effect als ritalin’

Dat een streng dieet kinderen met adhd-symptomen kan helpen is bekend, maar dan vooral omdat ouders observeren: mijn kind gedraagt zich anders. Onderzoekers van de universiteit van Wageningen (WUR) hebben nu met behulp van hersenscans aangetoond dat kinderen die minder last hebben van adhd-symptomen na het zogenoemde RED-dieet, meer hersenactiviteit vertonen in een bepaald deel van hun brein.

7 reacties

 • Bert Peters

  1 jaar geleden
  @ Mark, ik wil hier aangeven dat er bijna niet werd gesnoept. En ja die 10 weken was er toevallig vakantie.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Rodica Mihut. Mijn zoon heeft ADHD en ritalin maar na 3 jaar wil de ritalin niet meer nemen omdat hij tikjes kreeg en voelde niet goed,dat was in de periode dat in de puberteit ging, dieet zou ik wel willen proberen om de concentratie te verbeteren, mijn zoon heeft last van concentratie alleen en is helemaal niet druk.
 • Mark Pier

  1 jaar geleden
  Wel toevallig Jan Jansen dat er precies elke week 1 klasgenootje jarig was in jouw klas! En die andere 10 weken niemand ?
 • Bert Peters

  1 jaar geleden
  Precies ik zeg het zelfde Claudia. Vroeger kregen we veel minder suiker. En we waren niet zo verwend. Wie zat te donderen kreeg wat met de lat. Wanneer we dat thuis durfden te vertellen kregen we er nog wat bij. En ook bij ons nam de hersenen de taak weer over. Het is allemaal goed gekomen zonder Ritalin. Maar ergens bij ouders van nu is wat fout gegaan. Je ziet de uitwassen overal in de maatschappij.
 • Claudia Fransen

  1 jaar geleden
  Ook vroeger bestond ADHD (erfelijk; moeder - dochter - zoon en dochter...) en ja, voeding zal beslist een rol spelen, suiker is voor niemand goed. Maar... om Ritalin af te doen als verslavend lijkt me te kort door de bocht. De werkzame stof, methylfenidaat, is kortwerkend en niet verslavend. Mijn zoon vaart er wel bij! En als hij straks volwassen is, nemen zijn hersenen de taak van het pilletje weer over. Een kind met spellings- of rekenproblemen helpen we toch ook?