Volledig scherm
© Wikipedia

Berkenwants stinkt binnenkort weer

WAGENINGEN - In de buurt van berkenbomen kan er aankomende week overlast ontstaan van de berkenwants met de naam berkensmalsnuit. Zo meldt de universiteit van Wageningen (WUR).

Het aantal wantsen dat momenteel per katje wordt aangetroffen, is op diverse plaatsen vergelijkbaar met 2014 toen er een flinke uitbraak plaats vond met lokaal veel overlast op campings en in huizen. Het aantal wantsen per boom kan oplopen tot een miljoen.

Berken
De hoeveelheid overlast die kan ontstaan is naast de huidige weersomstandigheden en het aantal wantsen per katje ook afhankelijk van het aantal katjes per boom en het aantal bomen bij elkaar. Berken hebben van jaar tot jaar een zeer sterk wisselend aantal bloemen.

Plaag
Het aantal katjes per boom verschilt niet alleen jaarlijks maar ook binnen het jaar sterk. In 2014 bleken 77 berkenbomen in een straat in Wageningen er minimaal 80 tot maximaal 73 duizend katjes aan een boom hingen met een gemiddelde van 13,500. Bij een dichtheid van 3 wantsen per katje kom je dan uit op 40 duizend wantsen per boom. Bij een dichtheid van 14 wantsen kan het aantal wantsen per boom oplopen tot een miljoen. Een ware plaag, dus.

Stank
De berkenwants heeft een sterke, bijna chemische reuk. Het is dan ook de stank, die meteen opvalt en zorgt voor hinder. In 2014 was er sprake van een grote plaag in Doorwerth en in Wageningen. Meer informatie over de berkenwants staat in het persbericht van de WUR.

De Vallei