De horeca is dicht. Zo ook restaurant Rode Peper & Basilicum aan de Grotestraat in Ede.
Volledig scherm
De horeca is dicht. Zo ook restaurant Rode Peper & Basilicum aan de Grotestraat in Ede. © Herman Stöver

Bioscopen in de Vallei toch dicht om coronavirus

WAGENINGEN/ EDE - De maatregelen rond het coronavirus volgen elkaar in rap tempo op. De ene dag bedenken de bioscopen een plan om open te kunnen blijven, even later zijn ze toch dicht.

,,De bioscoop gaat nu dicht. Tot 6 april.’’ Nico Jacobs, mede-eigenaar van het Heerenstraat Theater in Wageningen sprak gistermiddag even daarvoor nog over kijken wat nog kon. Maar alles verandert snel. Vrijdag meldden het Heerenstraat Theater, het Wageningse filmhuis Movie-W en Pathé Ede nog dat ze aangepast verder gingen. Twee dagen later zijn ze tot 6 april gesloten, hoewel dat van de Edese cinema nog niet helemaal zeker is.

Positief mee omgaan

Maar de bioscopen zijn niet de enigen. Ook alle horeca moest de deuren sluiten. ,,Het zijn ingrijpende gebeurtenissen’’, meent Jacobs, ook eigenaar van café Onder de Linden in Wageningen. ,,We moeten het ondergaan en er op een positieve manier mee omgaan.’’

Desondanks maakt hij zich wel zorgen. ,,We moeten er met zijn allen onze schouders onder zetten, maar ik vraag me af of alle schouders wel sterk genoeg zijn. Daarom pleit ik ervoor dat de overheid financieel bijspringt bij de ondernemers die het niet kunnen bolwerken.’’ Jacobs ziet nog meer problemen opdoemen in de nabije toekomst. ,,Wat gaan we bijvoorbeeld doen met het Bevrijdingsfestival? Daar moeten we snel een besluit over nemen.’’

Wageningen nog coronavrij

Het coronavirus heeft intussen nog steeds niet alle gemeenten in de Vallei bereikt. Wageningen, Rhenen en Renswoude waren gisteren nog coronavrij. De gemeente Ede kreeg gisteren zijn eerste coronapatiënt. Ook Veenendaal heeft er een. Utrechtse Heuvelrug telt twee geïnfecteerde inwoners. In Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) in Ede ligt een patiënt met coronabesmetting.

De uitbraak van het virus heeft bij ZGV geleid tot verschillende maatregelen. Zo kondigde het ziekenhuis gisteren aan. Zo zijn vanaf morgen de spreekuurlocaties in Wageningen, Veenendaal en Barneveld gesloten. Dat geldt ook voor de prikpost en radiologisch onderzoek. Volgens het ziekenhuis is dit nodig om middelen te besparen en personeel te concentreren op de hoofdlocatie in Ede. Patiënten die een afspraak hebben op een van de drie buitenposten worden geïnformeerd.

Een bezoeker

Ook voor de verpleeghuizen heeft de coronacrisis gevolgen. Zorgverlener Opella laat vanwege de kwetsbare gezondheid van haar cliënten niet meer dan één bezoeker per klant per dag toe en dan alleen bezoekers die bekend zijn bij de bewoners. Ook de gezamenlijke maaltijden sneuvelen grotendeels. Bewoners krijgen die individueel. In de kleinschalige huiskamers blijven de bewoners gezamenlijk eten. 

Zaterdag was het nog druk in het Wageningse uitgaansleven.
Volledig scherm
Zaterdag was het nog druk in het Wageningse uitgaansleven. © Herman Stöver

De Vallei