Volledig scherm
De nieuwe borden Oude Nude in Wageningen © DG/Eric Wijnacker

Blij met plaatsnaambord Ouwe Nu

blogIk weet heus wel dat het een beetje kinderachtig is, maar mijn hart maakte vrijdag een sprongetje toen ik over de N225 tussen Rhenen en Wageningen reed. En dat lag ditmaal niet aan het hobbelige wegdek. Want wat zag ik ineens tussen de asfalteermachines en wegwerkers door? Er zijn officiële borden geplaatst met de tekst Oude Nude, gem. Wageningen. 

Wat hadden mijn moeder en oma dat mooi gevonden, als ze dat mee hadden mogen maken.

Want ze waren verknocht aan de Ouwe Nu, zoals Wageningers het eigenzinnige buurtschapje Oude Nude tussen Wageningen en Rhenen sinds jaar en dag noemen. Er is zelfs een eigen variant op het Wageningse dialect, dat net nog iets zuidelijke of Brabantser klinkt dan het Wagenings.

Volledig scherm
Eric Wijnacker. © Rafael Drent

In 1890 bouwde een van mijn overgrootvaders, Cornelis Hoksbergen, een huis op het Huppelpad en dat staat er nog steeds. De Nu was een hechte gemeenschap, met een zekere gevoelsmatige afstand tot de stad Wageningen. Als wethouders zich eens waagden op het Huppelpad, Boomgaardweg of Peutepas werden ze vaak gezien als 'die lui uit de stad'.

Hoe dan ook, de Nuusen anno 2018 hadden gevraagd om de plaatsnaamborden (ze zijn wit, niet blauw omdat het een buurtschap en geen dorp op stad is) en die wens is gehonoreerd. Ik denk dat het andere Wageningers ook zal inspireren om soortgelijke borden in hun buurt aan te vragen. De Ouwe Nu als wegbereider voor het Rode Dorp, Noordwest, Sahara, Kortenoord,  Benedenbuurt of Maneswaard. Laat maar komen die buurtschapborden, het zorgt voor saamhorigheid en gezond lokaal-chauvinisme. De eerste selfies bij de borden Oude Nude zijn al gemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei