Wieger Wamelink zet de laatste pot met bonen klaar in de kas.
Volledig scherm
PREMIUM
Wieger Wamelink zet de laatste pot met bonen klaar in de kas. © Sven Menschel

Bonen groeien beter op ‘Mars’ dankzij astronautenplas

WAGENINGEN - Astronauten die in de toekomst op Mars zullen verblijven, moeten hun urine gebruiken om groenten te bemesten. Uit een experiment van de Wageningse bioloog en ruimtelandbouwer Wieger Wamelink blijkt dat astronautenplas een belangrijke voedingsstof kan zijn voor groenten die op de rode planeet zullen worden verbouwd.

Bioloog Wieger Wamelink van de Wageningen Universiteit verbouwde in een kas in Wageningen bonen op aarde die van vergelijkbare samenstelling is als die op de maan en Mars. Hij wilde onderzoeken of de menselijke meststof struviet, gewonnen uit urine, een positief effect heeft op de groei van de bonen.

Begin dit jaar oogstte de van oorsprong Winterswijkse exobioloog de eerste bonen van de maangrond. Een week later werden de bonen op Marsgrond geoogst. De planten in de Marsbodem leken zich in eerste instantie goed te ontwikkelen, maar werden ingehaald door de bonen op maangrond. De planten zonder de meststof struviet groeiden het langzaamst en brachten minder op.

In de video legt Wieger uit hoe het experiment werkt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei