Volledig scherm
Het stadhuis van Wageningen. © Arnold Winkel/DG

Brief met privégegevens naar verkeerde adressen in Wageningen

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen heeft door een menselijke fout de persoonlijke gegevens van zeker zeven inwoners die WMO-voorzieningen ontvangen, naar verkeerde adressen gestuurd. Het gemeentebestuur heeft de betrokken bewoners excuses aangeboden en de procedures aangescherpt.

De fout werd ontdekt na meldingen van inwoners dat zij een verkeerde bijlage hadden ontvangen.

Bijlagen
Er is direct een onderzoek gestart naar de oorzaak en de omvang van de fout. Gebleken is dat er géén sprake is van een technisch datalek of een ander technisch probleem in de automatische systemen van de gemeente. Bij het versturen van de brieven blijken de bijlagen in de verkeerde enveloppen te zijn gestopt.

Plan
Wethouder Dennis Gudden: „Het betreft een groep klanten van de Wmo die opnieuw geïndiceerd zijn voor de ondersteuning die zij krijgen. Na een persoonlijk gesprek wordt een plan van aanpak opgesteld. Dit plan van aanpak wordt in tweevoud verstuurd zodat de klant er één zelf kan houden en één ondertekend terug kan sturen. We weten nu dus dat dit bij een aantal personen verkeerd is gegaan.

Uitsluiten
De fout heeft mogelijk ook gevolgen voor nog eens 61 klanten. Van hen kreeg de gemeente het plan nog niet teruggestuurd. Gudden: „De komende dagen nemen we met hen allemaal persoonlijk contact op om na te gaan of hun bijlagen kloppen. We hopen dat er geen nieuwe gevallen opduiken, maar kunnen dit niet uitsluiten. Al heb ik goede hoop, omdat de mensen bij wie het fout is gegaan elkaars bijlagen hebben gekregen.”

Wageningen heeft het incident gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De gemeente verwacht dat een onderzoek volgt.

De Vallei