Het zuidelijk deel van het Business & Science Park Wageningen
Volledig scherm
Het zuidelijk deel van het Business & Science Park Wageningen © Herman Stöver

Business & Science Park wil de allure van de Wageningen Campus

WAGENINGEN - Het Business & Science Park Wageningen wil meer op de Wageningen Campus gaan lijken, met dezelfde uitstraling en allure. Daartoe is het noodzakelijk dat het terrein opgeknapt gaat worden en duurzamer gaat ogen. Alle partijen - gemeente, provincie en het relatief nieuwe parkmanagement -  slaan de handen ineen.

Het Business & Science Park Wageningen was ooit, toen het nog als Agro Business Park bekend stond, het paradepaardje van Wageningen. Het was zo'n 35 jaar geleden een van de eerste bedrijvenparken in Nederland waar geprobeerd werd om een brug te slaan tussen kennis en economie. Het was een succesverhaal met bedrijven als Meteo Consult en het Bakkerijcentrum, Echte Bakkersgilde, QRay en Van Haeringen Laboratorium als blikvangers. In later jaren werd het terrein uitgebreid met het Nieuwe Kanaal, met onder meer Noldus. 

Kenniseconomie

Quote

Leegstand valt juist erg mee

Dennis Gudden, Wethouder Wageningen

Maar ook in Wageningen geldt de wet van de remmende voorsprong. De voorloper begint een beetje verouderd te ogen en dat moet veranderen nu de Wageningen Campus een grote vlucht heeft genomen en daar ook de koppeling tussen kennis en economie wordt gelegd bij Plus UItra, Friesland-Campina en Unilever. ,,Het is dus goed om het Business & Science Park op te knappen. Het is overigens zeker niet zo dat er veel leegstand zou zijn, dat valt juist erg mee‘’, zegt wethouder Dennis Gudden. ,,En in alle plannen hebben we al opgenomen dat er een westelijke toegang gaat komen tot de Wageningen Campus en dat is goed om het Business & Science park en de Campus sneller met elkaar te verbinden. Nu is daar nog een omweg voor nodig‘’, aldus wethouder Peter de Haan. 

Groen

Parkmanager Jannet de Jong en wethouder Dennis Gudden.
Volledig scherm
Parkmanager Jannet de Jong en wethouder Dennis Gudden. © Gemeente Wageningen

De huidige stand van zaken is dat het parkmanagement veel organisatorische zaken heeft gerealiseerd, maar dat verbetering van het aanzien van het park nog niet in gang gezet is. Terwijl dit wél onderdeel van de toekomstvisie vormt en een voorwaarde is om het park echt te laten functioneren als schakel in de KennisAs Ede Wageningen. Er moet meer groen komen, meer biodiversiteit, meer wandelpaden en betere verbindingen tussen de delen van het park. Er zitten veel bedrijven die sterk verbonden zijn met Wageningen. Er is werkgelegenheid voor academici, maar ook voor mensen die moeilijk aan de slag komen op de arbeidsmarkt. Ondernemers investeren al in biodiversiteit, via bijenkasten, warmtepompen, binnentuinen en zonnepanelen. Ze willen nu ook het terrein zelf biodiverser maken, met ook vergaderplekken in de buitenlucht in het groen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei