Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen verkoopt alternatieven voor de buxus.
Volledig scherm
Tuincentrum de Oude Tol in Wageningen verkoopt alternatieven voor de buxus. © Herman Stöver

Buxusmot lust ook andere planten dan de buxus

WAGENINGEN/ GELDERMALSEN - De buxusmot richtte de vorige zomer een slagveld aan onder de buxusstruiken, maar de nachtvlinder lust ook andere struiken, blijkt uit onderzoek.

Inwoners van de Vallei en Rivierenland hebben de afgelopen zomer massaal hun buxusstruiken uit de tuin gegraven en vaak vervangen door een andere struik, zoals de Japanse hulst (Ilex crenata). Maar eet de buxusmot misschien ook andere planten dan alleen de buxus, vroeg de Vlinderstichting in Wageningen zich af. Wat als je net geplante Japanse hulst ook vatbaar is voor de mot? 

Motten op verschillende struiken

Eline Arts, studente aan het Helicon MBO in Geldermalsen, deed bij De Vlinderstichting kweekproeven met de buxusmot. Ze heeft rupsen en vlinders van de buxusmot bij zes verschillende struiken geplaatst en gekeken wat er gebeurde.

Het goede nieuws is dat de Japanse hulst niet op de menulijst van de buxusmot staat. Ook ontdekte Arts dat de rupsen (die de boosdoeners zijn) dwergmispel (Cotoneaster) en wilde liguster (Ligustrum vulgare) niet eten. Er werden op de liguster wel eitjes gelegd, maar deze kwamen niet uit. 

Bodembedekker

Minder goed nieuws is er voor de tuineigenaren die Pachysandra, een bodembedekker die ook veel in Nederlandse tuinen te vinden is, hebben aangeplant. Uit het onderzoek bleek dat de rupsen van de buxusmot  deze plant wel eten en ook de eitjes van de mot kwamen uit. Dit betekent dat de Pachysandra in potentie een waardplant is. Dat geldt ook voor de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). 

Er zijn echter nog geen meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten of deze kaal eten, maar mensen die een dergelijke struik in de tuin hebben staan moeten niet raar opkijken als dat komende zomer toch gebeurt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei