Biometrisch boarden op Schiphol.
Volledig scherm
PREMIUM
Biometrisch boarden op Schiphol. © ANP

Camera's en dus gezichtsherkenning zijn overal: ‘Het is tijd voor regels’

Camera’s in winkels om uit te maken of je oud genoeg bent om alcohol en sigaretten te kopen. Camera’s in het ov om te checken of je niet op de zwarte lijst staat. Gezichtsherkenning is overal. Regels zijn er amper.

Regels voor het gebruik van gezichtsherkenning zijn hard nodig. Dat vindt de Tweede Kamer, die het kabinet deze week opdroeg te inventariseren waarvoor gezichtsherkenning wordt gebruikt. En om regels te maken voor het gebruik ervan. Dat vindt ook Lucas Noldus, oprichter en ceo van Noldus Information Technology uit Wageningen, wereldspeler in software die emoties op gezichten duidt. Noldus is tevens bijzonder hoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Lucas Noldus, oprichter en ceo van Noldus Information Technology uit Wageningen.
Volledig scherm
Lucas Noldus, oprichter en ceo van Noldus Information Technology uit Wageningen. © Herman Stöver

‘Chinese toestanden voorkomen’

D66 maakt zich zorgen over de alomtegenwoordigheid van gezichtsherkenning. In het net verschenen ‘Digitale revolutie, Een politiek antwoord op de datamacht van techreuzen en controlestaten’ stelt D66 een voorlopig verbod voor. Om onze privacy te beschermen en Chinese toestanden te voorkomen. 

Daar bespiedt de overheid met hulp van gezichtsherkenning de eigen burgers. De regeringspartij wil ook de achterliggende algoritmes (de rekenformules die op databestanden in computers worden losgelaten) verbieden. Totdat een maatschappelijk debat duidelijk maakt hoe ver we in Nederland willen gaan met gezichtsherkenning. Ook het CDA wil zo’n debat.

Wat vindt u van het voorgestelde verbod?
,,Dat voert te ver. Ik denk niet dat D66 auto’s wil verbieden met software die de eigenaar herkent en zo voorkomt dat een minderjarig kind met de auto op pad gaat. Dat is een voorbeeld van gezichtsherkenning die een bijdrage kan leveren aan veiligheid en waarover de eigenaar ook zelf de controle heeft.”

En het debat dat de politiek wil?
,,Daar ben ik groot voorstander van. Technologie die ingrijpt in de privacy van individuen, moet streng gereguleerd worden. Daar moeten we met z’n allen goede afspraken over maken. Waar die techniek kan bijdragen aan kwaliteit van leven, moeten we dat vooral doen. Waar risico’s zijn, moeten we die inperken. En als toepassingen niet toelaatbaar zijn, moeten we die verbieden.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei