Volledig scherm
De Wageningen Universiteit © ANP

Cel voor Arnhemmer die medewerkers Wageningen Universiteit stalkte en bedreigde

ARNHEM/WAGENINGEN - De man die medewerkers van de Wageningen Universiteit met duizenden mails belaagde en minister Dekker op Twitter bedreigde, is dinsdag veroordeeld tot 10 maanden cel, waarvan 187 dagen voorwaardelijk.

De rechtbank vindt de man schuldig aan stalking van medewerkers bij de Wageningen Universiteit en Huisartsenpraktijk Presikhaaf, bedreiging van minister Sander Dekker en de advocaat van Wageningen Universiteit, en bedreiging van een deurwaarder die hem uit zijn woning zou zetten.

3.856 mails

De man stuurde in vier jaar tijd 3856 mails naar bijna 500 geadresseerden binnen de universiteit, soms op rijm, nadat hij werd afgewezen voor opleidingen waarvoor hij zich inschreef. De man richtte zich tot het Student Service Center van de universiteit en tot bestuurders zoals rector magnificus Arthur Mol en de voorzitter van de Raad van Bestuur Louise Fresco.

De berichten, 2500 in 2018, werden steeds grimmiger en het aantal mensen in de cc werd steeds groter. Uiteindelijk is er voor medewerkers met een baliefunctie en voor een Open Dag zelfs beveiliging ingeschakeld. De advocaat van de Wageningen Universiteit werd via mail bedreigd met de tekst. “I will kill you”,

‘Ik trap je in elkaar’

In zijn strijd tegen het grote onrecht dat de universiteit hem aandeed, schreef de Arnhemmer toenmalig staatssecretaris voor onderwijs Sander Dekker aan, omdat een advocaat in onderwijsrecht niet werd vergoed. “Ik wilde al sinds 2016 een afspraak met hem maken, omdat de Wageningen Universiteit me naar hem doorverwees”, zei de man. 

Toen de afspraak er niet kwam schreef hij op Twitter aan Dekker, toen inmiddels minister voor rechtsbescherming: ‘Ik trap je in elkaar, ik hoop dat ik je ooit tegen kom.’

Dwingende brief

Ook personeel van de Huisartsenpraktijk Presikhaaf moest werd belaagd volgens de aanklager. Daar wilde de man afdwingen dat er foutieve informatie uit zijn medisch dossier zou worden geschrapt. Toen dat niet lukte, stuurde de man een dwingende brief naar het Openbaar Ministerie, waarin en passant ook burgemeester Marcouch en het OM worden beledigd en de hele Nederlandse Cultuur het moeten ontgelden.

Het Openbaar Ministerie (OM) had eerder dezelfde straf geëist als de rechtbank oplegde. De straf heeft als voorwaarde dat de man zich laat opnemen, en daarna ook nog ambulant behandelen. Hij was psychotisch en daardoor verminderd toerekeningsvatbaar. Op 6 oktober zit de man 113 dagen vast, en gaat hij naar een behandelcentrum. Nog 187 dagen blijven als voorwaardelijke straf boven zijn hoofd hangen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei