Volledig scherm
'T Venster © DG

Cultureel Centrum 't Venster in Wageningen failliet

WAGENINGEN - Centrum voor de Kunsten 't Venster in Wageningen is failliet. Alle medewerkers zijn dinsdagmiddag geïnformeerd over het aangevraagde faillissement. 

't Venster heeft het al enkele jaren financieel lastig. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad nog in met het kwijtschelden van 50.000 euro aan achterstallige huur van het gebouw van 't Venster. Eerder, in december 2015, moest er al een reddingsplan opgesteld worden voor de culturele organisatie.  

Verrassing

Toch komt het faillissement als een verrassing. Ook voor het college van B en W. In een verklaring stelt het gemeentebestuur pas onlangs op de hoogte gebracht te te zijn van de ernst van de financiële situatie van het ’t Venster.  Volgens het college verstrekte de kunstorganisatie dit najaar nog een stuk rooskleuriger prognosecijfers. Er werd door het college in de afgelopen weken zelfs nog gewerkt aan een herhuisvesting van de organisatie bij theater Junushoff. Wageningen stelt te zijn 'geschrokken'. 

Scholen

Het bestuur van 't Venster wilde dinsdagavond geen nadere uitleg geven over het faillissement. ,,Daarvoor verwijs ik u naar de curator'', aldus voorzitter Hans Dons. Ook hoeveel personeelsleden momenteel bij 't Venster werken, wil Dons niet zeggen. ,,We moeten eerst het personeel uitvoeriger op de hoogte brengen.''

De gemeente heeft deze middag naast de gemeenteraad ook alle scholen in Wageningen van het nieuws op de hoogte gesteld. Veel scholen maken gebruik van lessen en docenten van de culturele organisatie.  Wageningen wil de komende maanden met de basisscholen bekijken hoe ze cultuureducatie in het nieuwe seizoen kan gaan aanbieden.

De Vallei