Volledig scherm
Bewoners van woningen langs de Grebbedijk. © Herman Stöver

Daar gaat mijn uitzicht: Hoe hoog wordt de Grebbedijk?

WAGENINGEN - Bewoners van woningen langs de Grebbedijk in Wageningen gaan samen rond de tafel zitten om te bespreken hoe zij willen dat de Grebbedijk versterkt wordt.

Dat spraken diverse bewoners af, nadat ze kennis hadden genomen van de drie varianten voor de dijkversterking die nu op tafel liggen. De noodzaak om de cruciale Grebbedijk, die de gehele Gelders/Utrechtse Vallei beschermt, ooit te versterken staat niet ter discussie. Er moet iets gebeuren aan hoogte en stabiliteit van de dijk. 

Drie varianten

Het is wel de vraag voor welke oplossingen gekozen wordt. Er zijn nog drie varianten over. Allereerst een hoge smalle dijk zonder veel extra's er omheen. Een tweede variant is een minder hoge, maar dan wel verbrede dijk. De derde variant wordt integrale dijk genoemd, waarbij de dijk op sommige plekken minder verhoogd of verbreed hoeft te worden en er meer maatregelen omheen genomen worden. Inclusief een mogelijke dijkverlegging landinwaarts in het buitengebied tussen de huidige loop van de Grebbedijk en de Wageningse Afweg. 

Verder wordt nog besproken waar technische hulpmiddelen zoals damwanden of geotextiel ingezet kunnen worden. De keuze voor de varianten heeft bijvoorbeeld gevolgen voor het uitzicht van veel mensen die langs de dijk wonen. In sommige varianten volstaat dan een verhoging met een enkele decimeter, in andere zijn er plekken waar de dijk anderhalve meter omhoog zou moeten. ,,Daar gaat mijn uitzicht’’, liet een omwonende weten. Aan dat laatste scenario willen veel dijkbewoners niet denken, vandaar dat ze proberen samen tot één voorstel te komen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei