Volledig scherm
De introductie voor nieuwe studenten in Wageningen. © Herman Stöver

Dankzij honderd euro oprotpremie toch kamer voor alle studenten die van ver komen

WAGENINGEN - Alle eerstejaarsstudenten die van ver komen - vooral internationale studenten - hebben onderdak gevonden in Wageningen. Mede dankzij een ‘oprotpremie’. Het gaat dan om studenten die met voorrang mogen reageren. 

Half juli vreesde Idealis nog voor een tekort aan kamers voor nieuwe studenten. ,,We hebben studenten die met voorrang kunnen reageren gevraagd of zij wellicht iemand kennen waarmee zij tijdelijk samen op een kamer wilde wonen. Een van de twee kan dan straks een kamer krijgen in de nieuwbouw aan het Nieuwe Kanaal’, zegt Hellen Albers, woordvoerster van studentenhuisvester Idealis. 

Huur opzeggen

Dat heeft volgens haar enkele resultaten opgeleverd. Daarnaast hoeven studenten die hun huur op willen zeggen, nu geen rekening te houden met een opzegtermijn. Sterker, ze kregen honderd euro toe als ze vertrekken. ,,Dat heeft dertig kamers opgeleverd.’’

Het aantal internationale studenten dat naar Nederland trekt, neemt al jaren toe. Zeker Wageningen Universiteit is in trek. Dit jaar beginnen er vijfhonderd internationale studenten aan een studie aan Wageningen Universiteit.  In voorgaande jaren leidde de grote instroom van studenten tot problemen. Sindsdien zijn er ongeveer driehonderd studentenwoningen bijgekomen. Er liggen plannen voor meer. Onder andere op Kippestein, op de plek van de Vakschool en het Nieuwe Kanaal. 

Uitwijken naar camping

Desondanks zijn er nog steeds studenten die moeten uitwijken naar de camping. Net als vorig jaar is er op de campus tijdens de introductie weer een camping ingericht met 250 plekken. Daarvan zijn er ongeveer 150 nu bezet. 

Idealis verwacht dat alle eerstejaars die nu bij hen ingeschreven staan omdat ze op zoek zijn naar een kamer uiterlijk in mei huisvesting hebben gevonden. ,,Wij houden rekening met het aantal personen dat nu bij ons staat ingeschreven’’, zegt Albers. ,,Maar in de praktijk vinden studenten ook wel eens huisvesting buiten ons om.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei