Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

De Benedenbuurt in Wageningen kan van het gas af dankzij subsidie

WAGENINGEN - Wageningen staat te springen om de Benedenbuurt in de stad van het gas af te krijgen. Dankzij geld van de overheid komt het project een flink stuk dichterbij. De Benedenbuurt is een van de 27 geselecteerde wijken in Nederland. 

Bewoners Theo de Bruijn en Wanka Lelieveld van de Wageningse Benedenbuurt zeggen heel blij te zijn dat de subsidie binnen is. Ongeveer twee jaar geleden hoorde Lelieveld dat het riool moest worden vervangen. Ze zag een kans om dat te combineren met een collectieve warmtevoorziening voor de wijk als alternatief voor de individuele gasketels. Twee jaar verder is de coöperatie Warmtenet Oost Wageningen ontstaan. Het warmtenet moet worden gevoed door een industriële warmtepomp die een stuk duurzamer is dan gas. Eerder was er het idee van een zogeheten Ecovat. Dat is inmiddels losgelaten.

Ook wethouder Anne Janssen is blij. ,,Dit wordt een voorbeeldwijk bij het volledig gasloos worden van Wageningen.’’ Lelieveld: ,,Als dit gaat werken heeft heel Nederland daar wat aan.’’ 

Kosteloos

Theo de Bruijn is inmiddels voorzitter van coöperatie Warmtenet Oost Wageningen. Hij  hoopt dat met de subsidie de overgang naar een gasloze wijk soepel verloopt. ,,Het is onze doelstelling dat bewoners het liefst kosteloos van het gas af gaan bij de overstap naar een warmtenet.’’ Hij vertelt dat met het geld uit Den Haag het warmtenet rendabel geëxploiteerd kan worden. 

De voorzitter benadrukt dat de overgang naar duurzame energie op vrijwillige basis gaat. ,,Als mensen echt op het gas willen blijven, kan dat natuurlijk. Het gasnet is weliswaar verouderd, maar blijft voorlopig gewoon liggen.’’ Janssen zegt dat er ook aandacht is voor mensen met een 'kleine portemonnee'. ,,Iedereen moet mee kunnen doen.’’ Ze wijst erop dat de Woningstichting zich bij het initiatief heeft aangesloten en haar huurders aanbeveelt mee te doen.

Wijkteams

De komende maanden gaan wijkteams langs bij de buurtbewoners inventariseren wat er in de woningen gedaan moet worden om zonder gas te kunnen stoken en om te peilen hoe ze tegenover de plannen staan. Veel wijkgenoten hebben al belangstelling getoond. ,,We bestaan als coöperatie nog maar net, maar we hebben al dertien leden’’, zegt De Bruijn. ,,Als alle huishoudens lid zijn, hebben we er 457.’’ Als uit de huisbezoeken blijkt dat een meerderheid van de bevolking mee wil doen, kan de uitvoering beginnen. ,,Welk percentage dat precies moet zijn, dat gaan we de komende tijd uitzoeken.’’

Als er groen licht is gegeven, kan waarschijnlijk ergens in het laatste kwartaal van 2019 worden begonnen met het vervangen van het riool en het aanleggen van de eerste stukken van het warmtenet. ,,In ongeveer twee jaar zou dan iedereen in de Benedenbuurt aangesloten kunnen zijn’’, gokt Lelieveld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei