Volledig scherm
Bewoners Harnjesweg zijn bezorgd over nieuwbouwplannen bij de Olympiahal in de Wageningse Buurt © Herman Stöver

De Buurt in Wageningen krijgt er honderden bewoners bij, maar moet ook mooier worden

WAGENINGEN _ Er moeten een paar honderd kamers en woningen bijkomen, maar tegelijkertijd moet De Buurt in Wageningen ook mooier worden. Dat is de opgave waarvoor buurtbewoners, projectontwikkelaars en gemeente zich de komende maanden gesteld zien. In december buigt de gemeenteraad zich over een voorstel voor de gehele wijk.

De Buurt  staat bekend als een leuke woonomgeving, waar het ondanks de vergaande 'verstening' van de wijk prettig wonen is. De Buurt ligt tegen de noordrand van het stadscentrum aan, globaaltussen Stadsbrink, Roosveltweg, Kees Mulderweg en Churchillweg. Buurtcomité Harnas heeft met succes actie gevoerd tegen de liefst 9 woningbouwplannen in de wijk, die steeds apart behandeld dreigden te worden. De optelsom zou de leefbaarheid in de Buurt sterk onder druk zetten, vreesde Harnas. En de smalle weggetjes totaal niet berekend op de toename van het verkeer. De gemeenteraad heeft beloofd naar alle plannen gelijktijdig te kijken, zodat de effecten op het geheel meegewogen worden. Dat gaat dus de komende drie maanden met alle betrokkenen gebeuren.

Kirpestein

Wethouder Anne Janssen: ,,Ik vind het een mooi proces, waarbij ik hoop dat we iedereen recht kunnen doen. Wat we vooraf wel heel duidelijk stellen is dat er al wel bepaalde besluiten zijn genomen. Zo komen er 128 studentenkamers op het Kirpesteinterrein en zijn er al eerder toezeggingen gedaan over de bouw van 118 appartementen en kamers op de Spelstraat en Churchillweg. We moeten mensen dat wel eerlijk vertellen voordat we gaan praten over wat mogelijk is. En ook dat het budget niet oneindig is.’’

Quote

Eerlijk vertellen wat wel en niet mogelijk is

Anne Janssen, wethouder Wageningen

Brink Residence

Bij de overige bouwplannen gaat het om zo'n 30 appartementen bij Brink Residence op de Stadsbrink, 30 appartementen in het oude Stadskantoor op de Stadsbrink en 36 huizen en appartementen op het terrein van de Ireneschool. Verder nog een onbekend aantal woningen op het terrein van Olympiahal, bij het Melkhuisje aan de Churchillweg en langs de Brinkerweg. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de eventuele inrichting van de Churchillweg als snelfietsroute, meer groen en parkeren rond het Olympiaplein. Janssen: ,,Er speelt dus heel veel dus is het goed om alles gelijktijdig mee te wegen. De Buurt is een geliefde woonwijk, maar we willen proberen ondanks de vele nieuwbouw om iets tegen de verstening van de Buurt te doen. In de op te stellen stedenbouwkundige visie moet een afweging worden gemaakt tussen bebouwing,  verkeer, groen, parkeren, klimaatmaatregelen en spelen.’’ Al deze aspecten worden meegenomen bij de planontwikkeling rond Olympiahal, Churchillweg en Brink Residence.

Wandeling

Op 20 september maakt de gemeenteraad een wandeling door De Buurt, ook om in gesprek te gaan met wijkbewoners. In de maanden die volgen gaan bewoners en ontwikkelaars met elkaar in gesprek, zo is de bedoeling. Nog voor de kerst moet voor iedereen duidelijk zien welke kant het op gaat met De Buurt. De provincie subsidieert deze nieuwe aanpak om zo diepgaand met de buurt over alle ontwikkelingen te praten met 50.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei