Volledig scherm
De panic Button bij de escape room van The Maxx zit direct naast de deur. © Herman Stöver

De escape rooms in Vallei zijn brandveilig dankzij jaarlijkse controle

WAGENINGEN/ EDE/ VEENENDAAL - Escape rooms in Nederland wordt geadviseerd om een extra check op brandveiligheid uit te voeren. Dit heeft platform Escape Rooms Nederland laten weten, na het tragische nieuws uit Polen van afgelopen vrijdag. Hier kwamen vijf tieners om bij een brand in een dergelijke spellocatie. In de Vallei worden escape rooms regelmatig gecontroleerd door de brandweer en ze komen er heelhuids doorheen. 

De escape rooms in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Wageningen, Ede en Veenendaal. Door de populariteit worden goede veiligheidsvoorschriften steeds belangrijker, ook met het tragisch ongeval in Polen in het achterhoofd. 'Laat het ook een wake-upcall zijn,' zegt oprichter Mike van Hoenselaar van platform Escape Rooms Nederland. Toch vinden medewerkers en eigenaren van de Valleise escape rooms het niet nodig om extra brandweerchecks uit te voeren. De brandweer komt jaarlijks langs om de veiligheidsmaatregelen te controleren. Dit wordt ook bevestigd door Van Hoenselaar. ,,De bezoekers van escape rooms hoeven zich niet ineens grote zorgen te maken over de veiligheid. De situatie in Nederland is heel anders dan in Polen. Hier gelden veel meer regels.’’

Noodknoppen

Veel ondernemers nodigen de brandweer uit om de locatie te controleren als ze opengaan. Dit laatste wil Escape in Ede ook graag. Deze escape room is opgericht door drie brandweermannen, alleen de officiële goedkeuring hebben ze nog niet. ,,De escape room is nog te kleinschalig om te laten controleren. Dat is jammer, want we voldoen aan alle eisen. Alle vluchtroutes zijn vrij, er hangen brandblussers, iedere kamer heeft een panic button en de deelnemers krijgen van te voren duidelijke veiligheidsconstructies’’, vertelt mede-oprichter Daniël Modderkolk.

Het lijstje van Modderkolk komt overeen met de getroffen maatregelen van The Circle en The Maxx in Veenendaal en de Escape Room in Wageningen. Iedere ruimte heeft een noodknop en er zijn altijd mensen in de controlekamer aanwezig die kunnen ingrijpen. Bij The Circle is er ook een knop aanwezig waarbij alle deuren in één keer open gaan. Een technisch snufje dat in Wageningen niet nodig is. Dit komt omdat de deuren van de escape rooms hier altijd open zijn. Tot nu toe gaat het bij de escape rooms ook allemaal goed. René Hagen, lector brandpreventie van het Instituut Fysieke Veiligheid, laat weten dat er zich in Nederland tot dusverre geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan. Toch zijn er ook in Nederland onveilige escape rooms.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei