Wageningen 07062021 Friso van der Zee Lumen
Volledig scherm
PREMIUM
Wageningen 07062021 Friso van der Zee Lumen © Sven Menschel

De natuur kan ook in zonneparken floreren: ‘Ontwikkelaars willen het wel, maar de kennis is er niet’

WAGENINGEN - Het is niet goed gesteld met de biodiversiteit op zonneparken, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Toch zijn de parken volgens ecoloog Friso van der Zee goed te combineren met natuur.

5 reacties

 • Carel van ‘t Zand

  3 maanden geleden
  Wageningen is wetenschap in opdracht van sponsors. Niet gewenste uitkomsten worden doodgezwegen. Geld staat boven wetenschap. En het geld zit momenteel in de subsidiefondsen voor klimaattransitie. De uitkomst van dit soort onderzoeken staat dus nu al vast. Op opwarming tegen te gaan zouden we veel bomen aan moeten planten in combinatie met bijv strokenlandbouw. Ook zou de aandacht naar minder energieverbruik moeten gaan ipv meer. Maar dat levert geen geld op dus kansloos.
 • Johan Jansen

  3 maanden geleden
  beter zonder glasplaten dan met. deze man kan beweren wat hij wil die dingen leg je maar mooi op de daken en laat de aarde met rust. daarbij heeft het geen zin als wij gaan transformeren aks er in Azie 600 kolencentrales worden gebouwd,
 • Jack van Dijk

  3 maanden geleden
  Natuurlijk is het slecht gesteld met de biodiversiteit in zonneparken! Het enige wat je ziet is een grote spiegelende oppervlakte. Het allerlaatste wat je wilt is wat deze ecoloog suggereert dat oppervlakte nog groter maken. De biodiversiteit zonder zonnepark is nog altijd beter dan met zonnepark. Laten we eerst gewoon alle daken volleggen. Die zonneparken zijn er alleen omdat er zo aan grote oppervlakten zonnepanelen geld verdiend kan worden door commerciële partijen.
 • Ton Verkerk

  3 maanden geleden
  Is meneer nou een ecoloog of een Enecoloog?
 • J Beets

  3 maanden geleden
  Een ecoloog die voorstander is van zonneparken en denkt aan natuur tussen de panelen is geen ecoloog. Tussen de panelen kun je een beetje tuinieren, maar het heeft niets met natuur te maken. Zonneparken zijn achterhaald, er zijn door Nederlandse hoogleraren alternatieven aangedragen. Zoals in de woestijnen van Chili en Australië de Sahara. Dan heb je 24/7 energie beschikbaar en zo’n 8-10% van die woestijnen volstaat voor alle energie die de wereld op dit moment verbruikt in alle bekende vormen.

De Vallei