Volledig scherm
Een deel van de Wageningen Campus © Sven Menschel

De wereld komt samen op de Wageningen Campus

WAGENINGEN - Koning Willem-Alexander loopt zaterdagmiddag rond tussen duizenden reünisten van het 100-jarige Wageningen University & Research. Om nog maar eens te onderstrepen dat 'Wageningen' van groot belang is voor de BV Nederland komt de koning naar het eeuwfeest op de Wageningen Campus. 

Volledig scherm
2678, WEB, infographic, Marcel, Kuster, WUR, herkomst © M Kuster

Op deze paar vierkante kilometer heeft zich heel wat mondiaal intellect verzameld, het is de wetenschappelijke groeibriljant in de provincie Gelderland. Hét mondiale kenniscentrum op het landgoed van landbouw, voeding en milieu heeft zich de laatste jaren geconcentreerd op de nieuwe Wageningen Campus aan de noordrand van de stad. Wageningen Universiteit kent het recordaantal van 12.000 studenten die allemaal op de Campus komen en zo'n 6.500 werknemers waarvan het grootste deel op de Campus werkt. En aan de groei komt nog geen einde. Engels is doorgaans de voertaal, omdat een kwart van de studenten afkomstig is uit het buitenland. Vooral uit China, Duitsland, Griekenland en Italië maar ook uit veel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. Het maakt Wageningen tot een stad met meer dan 150 nationaliteiten.

Architectuur

Er wordt flink geïnvesteerd in aansprekende architectuur op de Campus. Ook door bedrijven als Friesland-Campina en Unilever die er hun fonkelnieuwe onderzoekslaboratoria met meer dan 1.000 medewerkers neer zetten (net buiten de foto). Centraal op de foto, het rode bakstenen gebouw, is het universitaire Forumgebouw. Rechts daarvan, grijsgroen, ligt collegegebouw Orion dat een paar jaar geleden door koningin Máxima is geopend. Op de voorgrond is de Campus Plaza te zien, waar enkele honderden studenten wonen en op de begane grond restaurantjes en een AH to go te vinden zijn. 

Aan de einder lonkt het groen van de Veluwe, waar onder meer Bennekom en Ede in verscholen liggen.

Lees meer over de verjaardag van Wageningen University & Research, de historie, ontwikkelingen en het bezoek van Koning Willem Alexander in ons dossier.

Volledig scherm
© M Kuster

Lees meer over de verjaardag van Wageningen University & Research, de historie, ontwikkelingen en het bezoek van Koning Willem Alexander in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei