Volledig scherm
Politie in Wageningen pleit voor verbod op alcohol drinken op straat. © ANP XTRA

Deel gemeenteraad Wageningen ziet niets in verbod op alcohol drinken op straat

WAGENINGEN - VVD, GroenLinks en D66 zien niets in een verbod op alcohol drinken op straat, zoals het gemeentebestuur voorstelt. ,,Wij willen liever iets in de APV opnemen tegen overlast’’, zei Erik-Jan Bijleveld maandag tijdens de Politieke avond. 

Wel of niet toestaan van het nuttigen van alcohol op straat heeft een lange historie in Wageningen. Het was D66 die het verbod in 2007 uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) wist te houden. Reden was het feit dat Wageningen een studentenstad is.

Studenten moesten voor de deur van hun huis of in een park een biertje kunnen drinken. En buren moesten met elkaar een buurtbarbecue op straat kunnen houden. In de jaren erna kwam het verbod met regelmaat terug op de agenda, maar kwam niet in de APV terecht. 

Overlast beperken

De politie drong vorig jaar bij de gemeente er op aan om toch het verbod op het nuttigen van alcohol op straat op te nemen in de APV.  Net zoals veel andere gemeenten al veel eerder hadden gedaan.

Volgens de burgemeester geeft het verbod de politie een instrument om overlast te beperken en mensen te kunnen wegsturen. ,,De politie kan nu niet optreden als drinken van alcohol de reden van overlast is’’, legde de burgemeester uit.

Maar een deel van de gemeenteraad ziet daar niets in. D66 is bijvoorbeeld tegen. ,,Stel je hebt een buurtbarbecue. Een iemand geeft overlast. Dan gaat iedereen die een flesje bier in zijn hand heeft op de bon’’, zei Jan-Willem Lammers van die partij.

Biertje in je hand

Bijleveld van GroenLinks gaf een ander voorbeeld. ,,Stel je hebt een huis- of studentenfeest. Dronken naar buiten gaan en staan schreeuwen, mag dan. Maar een biertje in je hand mag niet.’’

Marike van der Leeden van Stadspartij Wageningen gaf aan de wens van de politie serieus te nemen en het verbod op te willen nemen in de APV. ,,De politie vraagt dit niet voor niets’’, zei Otto Vleeming van de PvdA.

Toch twijfelde Jan Dijkstra van de ChristenUnie. ,,Al neem ik de wens van de politie serieus.’’ Blokzijl van de VVD zei daarentegen: ,,Waarom moeten we het klakkeloos eens zijn met de politie?’’

Besluit

De gemeenteraad neemt waarschijnlijk over twee weken een besluit over wijziging van de APV. 

De Vallei