Deur-aan-deur controles op camping de Wielerbaan Wageningen begonnen

VIDEOWAGENINGEN - Ambtenaren zijn begonnen om deur-aan-deur te controleren op permanente of niet-recreatieve bewoning bij recreatiepark De Wielerbaan in Wageningen.

Een jaar geleden kregen mensen van wie was vastgesteld dat ze permanent woonden in stacaravans of bungalows een brief van de gemeente. 

Daarin stond dat ze een jaar de tijd kregen om andere woonruimte te zoeken. Ook kregen eigenaren van vakantiewoningen te horen dat er voortaan alleen echte vakantiegangers welkom zijn. 

Dat jaar is nu verstreken en dus zijn ambtenaren van omgevingsdienst De Vallei bezig met een onderzoek op het Wageningse vakantiepark. Wethouder Anne Janssen: ,,Die controlebezoeken zijn nog gaande, ik heb nog niet gehoord wat het tot dusverre op heeft geleverd.'' 

Quote

We hebben, op z'n Wagenings, oog voor schrijnen­de situaties

Anne Janssen, wethouder Wageningen

Janssen tempert de verwachtingen nog wel: ,,We hebben wel als insteek dat we, op zijn Wagenings zou je kunnen zeggen, dus met oog voor schrijnende situaties te werk zullen gaan. Jazeker, we gaan handhaven maar laten wel ruimte voor gedogen omdat we hier soms te maken hebben met mensen die in een kwetsbare situatie kunnen zitten.’’ Dat kan gaan om mensen die problemen hebben met hun gezondheid, werkloosheid, schulden of echtscheiding. Met hen heeft de gemeente geduld. 

Bestuurslid Adrie van Wijk van de Vereniging van Eigenaren van zo'n 40 particuliere chalets op het park, heeft begrip voor de voorzichtige aanpak van mensen die in de problemen zitten. ,,Maar waarom worden wij wel zo op de huid gezeten? Ik verhuur vooral aan vakantiegangers, maar in de stille wintermaanden als de vakantiegangers toch niet komen verhuren wij hier ook wel eens een paar weken aan iemand die bijvoorbeeld zijn huis verkocht heeft en pas even later in zijn nieuwe kan. Dat mag niet meer, hebben wij te horen gekregen, omdat het geen recreanten zijn. Ook zijn mensen die een paar weken op cursus zijn bij de universiteit niet meer welkom omdat het geen vakantiegangers zijn. Dat nieuwe beleid kost ons geld en brengt mensen die hier even willen verblijven in de problemen.’’ 

Inval

Volledig scherm
De entree van vakantiepark De Wielerbaan in Wageningen © DG/Eric Wijnacker

In oktober 2016 werd in de nachtelijke uren een inval gehouden op het campingterrein om te achterhalen hoeveel mensen er permanent wonen. Van Wijk: ,,En omdat ze dachten dat hier heel wat mis was met wietteelt en prostitutie. Daar bleek dus helemaal niets van te kloppen.’’

Politie, gemeente, brandweer, douane en belastingdienst deden mee. Daaruit kwam naar voren dat 25 mensen illegaal permanent op het terrein van de Wielerbaan woonden. Er werd onder meer met warmtecamera's gezocht naar andere misstanden zoals wietplantages, maar die zijn toen niet aangetroffen. Eén van de redenen voor de inval was dat Wageningen graag toeristen wil ontvangen op het enige vakantiepark dat de gemeente rijk is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei