Volledig scherm
Maurice Elzas en Geert van Rumund onthullen Levenslicht in Wageningen. © Sven Menschel

Diep gevoelde ontroering om de verschrikkingen van Auschwitz bij Levenslicht in Wageningen

WAGENINGEN -  Intense stilte, melancholieke joodse liederen en diep gevoelde ontroering streden zondagavond op de Walstraat in Wageningen om voorrang. 

Nabij het Joodse monument van de zeer recent overleden Wageningse kunstenares Yetty Elzas onthulden weduwnaar Maurice Elzas en burgemeester Geert Van Rumund samen het tijdelijke Holocaust monument ‘Levenslicht’.

Ze kregen het in grote getale aanwezige publiek stil met hun verdrietige verhalen. 25 Joodse Wageningers zijn gestorven in Auschwitz, het kamp dat 75 jaar geleden, op 27 januari 1945 werd bevrijd door Russische troepen. Toen pas werd duidelijk welke verschrikkingen zich daar hadden afgespeeld voor Joden, Sinti en Roma.

Roosegaarde

Levenslicht is een kunstproject  van Daan Roosegaarde waar 170 gemeenten aan meedoen. Het staat stil bij de vernietigingskampen van het Nazi-regime tijdens de tweede wereldoorlog.

Levenslicht is zondagavond verplaatst vanaf de Walstraat en is tot en met 9 februari te zien in de voormalige winkel van het inmiddels verhuisde Terre des Hommes aan het Raadhuisplein. Tussen 19 en 22 uur wordt het Levenslicht verlicht. Wageningen kreeg de primeur, omdat het de Stad der Bevrijding is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei