Volledig scherm
Patissier Henk Bor in zijn gesloten vlaaienwinkel de Proeverij. © Herman Stöver

Door asbest getroffen lunchroom mag toch tijdelijk verhuizen: nu nog een pand vinden

WAGENINGEN - Goed nieuws en slecht nieuws voor patissier Henk Bor uit Wageningen: hij heeft geen horecavergunning nodig om zijn door asbest gesloten vlaaienwinkel elders te heropenen. Het slechte nieuws: het pand is mogelijk al vergeven.

Henk Bor begon bijna een jaar geleden de Proeverij in die stad, een vlaaienwinkel annex lunchroom. Zes weken geleden ontdekte hij asbest in zijn zaak met als gevolg dat hij gedwongen werd die te sluiten. Hij hoopte in een leegstaand pand elders in de stad zijn zaak voort te zetten.

Bor kreeg twee weken geleden te horen dat hij het pand van Frosted aan de Hoogstraat kon huren. ,,Een ideaal pand voor mij, want ik kan daar zo in.’’ Maar de gemeente werkte niet mee. Hij zou opnieuw een horecavergunning moeten aanvragen. Dat kost acht weken. Die tijd heeft Bor niet. 

Bestemming past maar pand mogelijk al vergeven

,,Donderdagochtend belde de gemeente. Ik heb geen horecavergunning nodig. De bestemming detailhandel met winkelondersteunende horeca van maximaal 12 vierkante meter past. Ik mag vlaai met een kopje koffie, thee of frisdrank serveren. De patisserie is voor mij het belangrijkste.’’

Goed nieuws dus. ,,Nou, nee’’, zegt Bor, ,,want de makelaar is op zoek gegaan naar een andere gegadigde voor Hoogstraat 28. Hij heeft twee bezichtigingen gepland staan. Wil een van die partijen het huren, dan heb ik pech.’’ 

De Vallei