Een helikopter strooit kalk uit boven natuurgebied De Ginkel bij Ede. Door de hoge concentraties stikstof verzuurt de bodem en krijgen vogels zwakkere botten. Door kalk uit de strooien wordt de bodem minder zuur.
Volledig scherm
PREMIUM
Een helikopter strooit kalk uit boven natuurgebied De Ginkel bij Ede. Door de hoge concentraties stikstof verzuurt de bodem en krijgen vogels zwakkere botten. Door kalk uit de strooien wordt de bodem minder zuur. © William Hoogteyling

Druk op nóg strengere stikstofmaatregelen loopt op: ‘Veel beroerder kan het niet worden met de natuur’

updateOTTERLO/ WAGENINGEN - De druk op het nieuwe kabinet en provincies als Gelderland om nóg ingrijpendere stikstofmaatregelen te nemen, loopt op. Om de natuur te beschermen, is vermindering van zeker 70 procent van de stikstofuitstoot nodig in 2035. En dan nog duurt het tientallen jaren voor je daar de positieve effecten van ziet op de kwetsbare Veluwe.

8 reacties

 • Achter hooker

  7 maanden geleden
  Vliegverkeer halveren zou al flink helpen. Helaas vindt de milieuorganisatie het beter om de landbouw te halveren. Grenzen open voor nog meer allochtonen met als gevolg meer huizen bouwen. Averechts als deze idiote plannen.
 • Erwin Damhuis

  7 maanden geleden
  De partijen vielen over elkaar heen bij de verkiezingen, bouwen, bouwen, bouwen. Alsof je ongelimiteerd kan blijven groeien qua huizen, inwoners, infrastructuur en dit geen invloed heeft op stikstof, CO2, energie behoefte en ten koste gaat van groen en leefbaarheid. En maar blijven wijzen naar de landbouw. Wat een beleid...
 • Marc Verboom

  8 maanden geleden
  Er is geen sector die al zoveel heeft gedaan om emissies te beperken als de landbouw. Logisch dat de landbouwsector het onrechtvaardig vindt om altijd de kop van jut te zijn daar andere sectoren tot nu toe vrijwel niets hebben gedaan. De Gelderlander maakt er gewoonte van alles van 1 kant te belichten uiteindelijk altijd tegen de landbouw. U zou als mediabedrijf eens journalisten ipv activisten aan het woord moeten laten.
 • Ewoud Janssen

  8 maanden geleden
  Kalkstrooien was in de jaren 30 van de vorige eeuw onderdeel van regulier bosbeheer. Hoe zit het met de droogte, die speelt landbouw parten, maar heeft dit geen invloed op natuur?
 • H.F.W. van Zwam

  8 maanden geleden
  De stikstofuitstoot is een wereldomvattend probleem. Die paar koeien op die paar vierkante kilometer die Nederland is, zetten geen zoden aan de dijk. Uitstoot van de industrie moet omlaag, het vliegverkeer moet minstens halveren. Werken en wonen dichter bij elkaar. Geen sperciebonen uit Senegal importeren, maar onze eigen productie opeten, geen varkens en kippen naar Polen rijden, maar hier slachten. Zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan......
 1. Mag een zorgverzekeraar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?
  7

  Mag een zorgverze­ke­raar je weigeren als je een slechte gezondheid hebt?

  Over wat er wel en wat er niet gedekt wordt door de zorgverzekering bestaan veel misverstanden. En hoewel je misschien niet altijd zin hebt om dat tot op de bodem uit te zoeken, kan je veel geld besparen door dat wel te doen. Vergelijkingssite Independer liet onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de belangrijkste misverstanden, deze keer: mag een zorgverzekeraar je weigeren voor de basisverzekering vanwege een slechte gezondheid?

De Vallei