Volledig scherm
WAGENINGEN Links naast de weg ligt het Nudepark, waar onterecht bomen zijn gekapt. © Herman Stšver

Dubbel succes Mooi Wageningen

WAGENINGEN -  Het was een goede week voor Mooi Wageningen. De vereniging kreeg twee keer goed nieuws te horen.

Wageningen UR moet een stukje grond met de bestemming natuur terugbrengen in natuurlijke staat. Dat heeft de Omgevingsdienst De Vallei (ODDV, dat toezicht houdt op vergunningen in Wageningen en Ede) bepaald na een klacht van de vereniging Mooi Wageningen. Als de universiteit dat niet op tijd doet, dan wacht ze een dwangsom van 15.000 euro.

Quote

Als we iets fout hebben gedaan, zullen we dat rechtzet­ten

Simon Vink, woordvoerder Wageningen UR

Het stukje grond ligt aan de Kielekampsteeg 34 en is nu bij de tuin van het huis aldaar getrokken. Het is afgescheiden van de omgeving met een hek. Het 'inpikken' van de grond is gebeurd bij de aanleg van de zogeheten noordelijke inprikker, de noordelijke ontsluiting van de Wageningen Campus. Daarbij is een vrijliggend fietspad langs het perceel aan de Kielekampsteeg aangelegd. De 'ingepikte' grond was oorspronkelijk een sloot en bedoeld als ecologische verbindingszone. Wageningen UR heeft van de ODDV tot 4 juli de tijd gekregen om maatregelen te nemen. ,,Als we iets fout hebben gedaan, zullen we dat rechtzetten", reageert woordvoerder Simon Vink namens de kennisinstelling. 

Nudepark 2

Eerder oordeelde de rechtbank in Arnhem dat Wageningen ten onrechte een kapvergunning had afgegeven voor de kap van 168 bomen (waaronder 18 knotwilgen) op het terrein langs de Lawickse Allee waar bedrijvenpark Nudepark 2 moet komen. De rechter constateerde in de zaak van Mooi Wageningen tegen de gemeente dat die zich niet heeft gehouden aan haar eigen bomenverordening en dat uit niets blijkt waar herplant moet plaatsvinden. De rechtbank heeft de omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen daarom vernietigd.

Mooi Wageningen concludeert dat de gemeente bij de besluitvorming rond Nudepark 2 fout op fout heeft gestapeld. Zowel de provincie Gelderland, het Netwerk Groene Bureaus als de rechter heeft op die fouten gewezen. Bovendien heeft de gang van zaken ertoe geleid dat een groot deel van de bomen in het gebied inmiddels is gekapt en dat een deel van de natuurwaarden in het gebied is vernietigd. Ook zijn beschermde diersoorten als de kerkuil verdwenen.

Hersteld

De vereniging vraagt zich af hoe het proces vervolgd gaat worden en hoe de gemeente er voor gaat zorgen dat de verloren natuur- en landschapswaarden worden hersteld. De rechter heeft de gemeente opgedragen hiervoor te zorgen middels een op te leggen herplantplicht. Daarnaast zal ook de provincie Gelderland handhavend optreden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei