De Grotestraat in Ede begin december dit jaar, vlak voor de aankondiging van deze nieuwe lockdown.
Volledig scherm
PREMIUM
De Grotestraat in Ede begin december dit jaar, vlak voor de aankondiging van deze nieuwe lockdown. © Herman Stöver

Ede wil met meer woningen leegloop centrum voorkomen; in Wageningen lijkt zelfs na coronajaar weinig aan het handje

Ede heeft de strijd om het winkelhart van de Vallei verloren van Veenendaal. Want Ede heeft veel meer inwoners dan Veenendaal (ruim 111.500 versus ruim 65.500), maar volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zijn er minder winkels. Leegstand speelt het Edese centrum al jaren parten. De gemeente zet in de strijd hiertegen zwaar in op wonen in het centrum.

5 reacties

 • Edwin Hinloopen

  4 maanden geleden
  Wij verhuizen van Amersfoort naar Ede (oost) vanwege de bosrijke omgeving. Maar wanneer je de binnenstad van Amersfoort gewend bent was het wel even slikken toen we het centrum van Ede zagen...
 • Leo Vis

  5 maanden geleden
  Ede heeft haar centrum verkwanselt aan projectontwikkelaars met als resultaat een troosteloze en kille Doelenstraat, een verzuim om de oude markt in ere te herstellen en een onlogische looproute. Gelet op de bovenliggende appartementen komt dat dus nooit meer goed.
 • John Bluhmen

  5 maanden geleden
  Zowel in Ede als Veenedaal is het dood in de pot kwa winkelgebied. Allemaal één pot nat. Sfeerloze straten en leegstand. Trein naar Arnhem, Utrecht of Nijmegen en genieten maar. Het centrum van Ede maar verder volzetten met Legoflats?
 • Gerard Koudijs

  5 maanden geleden
  En de gemeente heeft bijna 120.000 inwoners. De Gelderlander middelt een beetje:). Aangezien Bennekom ongeveer één geheel met Ede vormt en Lunteren aan de andere kant ook niet zo ver ligt, zou je voor het winkelgebied wel van aanzienlijk meer inwoners uit kunnen gaan dan bij Veenendaal. Alleen hebben die inderdaad véél meer winkels. Of het daarmee gezelliger is, betwijfel ik wel. Weinig aantrekkelijke uitstraling. En dan liggen Arnhem en Utrecht ook niet zo ver weg om echt te gaan winkelen.
 • Jelle W

  5 maanden geleden
  111.500 inwoners in Ede? Ik wist dat het iets meer inwoners zou hebben dan Veenendaal maar dit kon ik niet geloven. En inderdaad, Ede had 76.750 inwoners op 1 januari 2021. Is het nou zo lastig om even Wikipedia erbij te pakken, Gelderlander?

De Vallei