Volledig scherm
© Cord Otting

Eén Bergrace by Night minder, wél nieuwe run

WAGENINGEN - De Bergrace by Night is dit jaar alleen in november. Daarvoor in de plaats komt een nieuw evenement op Kwintelooijen.

„Er zijn tegenwoordig overal nachtelijke hardloopwedstrijden. Een week na onze gebruikelijke datum is er bijvoorbeeld eentje in Nijmegen", zegt Hans Burgersdijk, organisator van de Bergrace by Night, de klassieke avondrace tussen Wageningen en Rhenen.

Spoeling
„Onze wedstrijd is dus niet meer zo uniek als vroeger. De spoeling wordt dunner, dus de aantallen deelnemers lopen terug." Vandaar dat de organisatie heeft besloten om terug te gaan naar één Bergrace by Night, in november. Van 2006 tot 2016 waren er altijd twee afleveringen per jaar van de nachtloop.

Trailrun
Daarvoor in de plaats komt de stichting Van Berg tot Bergrace met een nieuw evenement. „We keren terug naar Kwintelooijen. Daar hadden we tussen 1990 en 2000 ook verschillende evenementen. Het Europees kampioenschap mountainbike was het laatste." Op 24 september staat er nu een trailrun (een hardloopwedstrijd over onverhard terrein met natuurlijke hindernissen) op het programma. De deelnemers kunnen kiezen uit een loop over 8, 14, 28 of 42 kilometer. Het parkoers loopt door natuurgebied Kwintelooijen bij Rhenen en de nabijgelegen Stadsbossen.

„We zien dat trailrunning heel populair aan het worden is, vooral in de leeftijdscategorie van 40 tot 45 jaar. Daar willen we op inspelen." Daarnaast willen Burgersdijk en zijn medewerkers er ook wat leuks voor maken voor bezoek dat met de lopers meekomt. „Vandaar dat we ervoor hebben gekozen dat de deelnemers meerdere ronden lopen, zodat ze hun fans vaker zien."

Zware routes
Liefhebbers van trailrunning kunnen ook al op 8 en 9 april terecht bij de Van Berg tot Bergrace, voor een heus weekend trailrunning. De eerste dag zijn er zware routes van 8 en 16 kilometer uitgezet rond de Goudsberg bij Lunteren. Een dag later wachten er lopen over 8, 14, 28 of 42 kilometer. Die voeren de deelnemers niet alleen over de Goudsberg, maar ook over het Wekeromse Zand.

De Vallei