Volledig scherm
© Thinkstock

Eigenaar gevonden geld uit Wageningse pinautomaat nog niet terecht

WAGENINGEN - Degene die zijn of haar geld vergat in een Wageningse pinautomaat is nog niet gevonden. SNS Bank is bezig de rechtmatige eigenaar van de biljetten te traceren door te kijken naar de gegevens van de betreffende automaat aan de Stationsstraat.

Een eerlijke vinder trof de biljetten aan in de automaat toen hij zelf wilde gaan pinnen, hij besloot ze direct naar de politie te brengen. Het geld wordt volgens de politie naar het hoofdkantoor van SNS Bank gebracht, zodat die bank het zelf terug kan gaan storten op de rekening van de rechtmatige eigenaar. Om welk bedrag het precies gaat wil de politie niet zeggen. ,,In ieder geval tussen de 500 en 1000 euro.”

Niet ingeslikt

Hoe het kan dat het geld in de automaat bleef zitten -vergat de eigenaar het, of was er sprake van een storing?- is niet duidelijk. ,,We weten niet hoe het is gebeurd”, zegt woordvoerder Sijmen Veenstra van De Volksbank, waar SNS Bank onder valt.

In principe slikken pinautomaten de biljetten na een seconde of 20 weer in. Niet altijd kan gegarandeerd worden dat het geld dan automatisch wordt teruggestort. Gebeurt dat niet, dan moet de klant contact opnemen met de bank. Bij alle pinautomaten in Nederland is overigens cameratoezicht. 

Eens eerder gebeurd 

,,Ik weet dat zoiets één keer eerder is gebeurd”, vervolgt Veenstra. ,,Een 87-jarige man ging ervan uit dat er iets mis was gegaan omdat het luikje niet open ging. Hij liep weg, het luikje ging tóch open en degene na hem heeft zijn geld toen gepakt.” De dief werd niet getraceerd, maar de bank heeft de 800 euro teruggestort op de rekening van de man. ,,Gezien zijn leeftijd. De arme man was bovendien al 45 jaar klant.”

Net als de politie prijst Veenstra de eerlijke vinder in Wageningen, én dat hij besloot het geld naar de politie te brengen. ,,Dat is de juiste plek, in verband met privacyregels kunnen wij namelijk niet aan de vinder vertellen wiens geld het is.”

Diefstal 

Wie geld meeneemt dat is een ander is vergeten, pleegt diefstal. De gedupeerde zal zich dan niet alleen bij de bank moeten melden, maar ook aangifte moeten doen bij de politie. ,,De beste tip die ik kan geven is dat je je geld mee moet nemen als je pint”, besluit Veenstra lachend. ,,Maar vooral: laat je niet afleiden of opjagen.”

De Vallei