Eikenprocessierups extra actief, pas op met je hond

VIDEOWAGENINGEN - Het is dezer dagen extra oppassen geblazen met de eikenprocessierups. Die kruipt als gevolg van de hitte massaal vanaf de boomtoppen naar beneden, op zoek naar verkoeling. De kans dat mens, maar ook dier, met de brandharen van de rups in aanraking komt is daardoor veel groter. 

Blaren op de tong, als gevolg van een hap eikenprocessierupsen.
Volledig scherm
Blaren op de tong, als gevolg van een hap eikenprocessierupsen. © DG

Dat stelt Silvia Hellingman van het Wageningse kenniscentrum eikenprocessierups.

Gisterochtend constateerde ze dat de rupsen ‘behoorlijk aan de wandel’ zijn gegaan. ,,Ze zijn heel actief geworden, we hebben heel veel meldingen.”

De rupsen zitten momenteel flink in de haren: die haren kunnen irritaties veroorzaken. ,,De rupsen gaan nu vaak aan de voet van de boom zitten. Hapt je hond er in, dan heb je en groot probleem.”

Dit weekeind legde in het Overijsselse Losser een pup bijna het loodje, omdat het dier door een hap in de rupsen de tong bijna verloor. ,,Honden kunnen door de brandharen in hun ogen ook blind worden. Dus mensen moeten echt uitkijken waar ze hond laten lopen.”

Net zoals ze zelf op moeten passen als ze naar buiten gaan. Ze wordt afgeraden om in de buurt van eikenbomen te gaan zonnebaden. ,,Zeker omdat het maandagochtend flink waaide, verspreiden de brandhaartjes van de rupsen zich behoorlijk

Tot bloedens toe verwond, dankzij de eikenprocessierups.
Volledig scherm
Tot bloedens toe verwond, dankzij de eikenprocessierups. © dg
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei