Volledig scherm
Campus Wageningen Universiteit © Sven Menschel

Emoties in klimaatdebat: universiteit Wageningen wil
studenten weerbaarder maken

UPDATEWAGENINGEN - Studenten in Wageningen die zich bezighouden met klimaatstudies kunnen een programma volgen voor weerbaarheid en reflectie. De universiteit wil hen daarmee sterker maken in discussies met veel emoties.

Nergens wordt op dit moment zo veel over gepraat als klimaatverandering. In debatten hierover spelen emoties een grote rol, soms meer nog dan de feiten. Ook de ruim 130 studenten van de opleiding klimaatstudies van de Wageningen Universiteit hebben hier mee te maken, zegt Marjo Lexmond, opleidingsdirecteur aan de Wageningen Universiteit.

Kritisch nadenken

Omdat de opleiding bij wijze van proef een ‘reflectieprogramma’ mag opstellen, is besloten hier meer aandacht aan te besteden. ,,We willen studenten kritisch laten nadenken over de wetenschap, de maatschappij en henzelf", aldus Lexmond. ,,Daar kan ook een verhoging van de weerbaarheid uit volgen.” Want in discussies met bijvoorbeeld ontkenners van de klimaatproblemen kan het er hard aan toegaan. Hoe je dan toch nog een zinvol debat kan voeren, is dan de uitdaging.

Omdat deze studenten zich lange tijd verdiepen in de klimaatproblemen door opwarming van de aarde, kunnen sommigen bovendien te maken te krijgen met gevoelens van onmacht. Dit kan hun zorgen vergroten. Ook daar wil het programma op inspelen.

Klimaatdepressie

Er zijn op de universiteit geen aanwijzingen dat het aantal studenten met een klimaatdepressie is toegenomen. ,,Onder studenten wordt meer gesproken over deze gevoelens dan tien jaar geleden. Maar we weten niet of zij hier meer last van hebben of dat er vooral meer over gepraat wordt”, zegt Lexmond. Studentenpsychologen zien volgens haar wel dat het aantal stressfactoren waaraan studenten worden blootgesteld, is toegenomen. Zorgen over het klimaat komen daar daar dan bij. Studenten die puur in de put zitten vanwege de klimaatproblemen zijn niet bekend.  

Het reflectieprogramma begint in januari en biedt plaats aan 28 studenten. Of er veel belangstelling voor is, moet nog blijken.

Later meer.

De Vallei