Volledig scherm
Foto van eerder dit jaar: Leden van het Jachtgezelschap bij Ceres hebben vooral lol in het eigen verenigingsgebouw in Wageningen. „Ontgroenen kennen we in Wageningen niet.” © Herman Stover

Extra aandacht voor geluidsoverlast door studenten

WAGENINGEN - Studenten zijn in ruim een kwart van de gevallen betrokken bij klachten over geluidsoverlast in Wageningen. De politie heeft in het eerste half jaar van 2018 in totaal 184 klachten over geluidsoverlast geregistreerd, waarvan in 48 gevallen is geconstateerd dat het om studenten ging.

Vorig jaar waren studenten slechts in een zesde deel van de geregistreerde klachten betrokken bij de overlast. De politie tekent hier wel bij aan dat ze sinds 1 januari strikter registreren als er sprake is van overlast door studenten. Dat komt door de vele klachten over feestende of lallende studenten in de nachtelijke uren. 

Voorbeeld politie in Leiden

Vooral rond de gebouwen van de studentenverenigingen, die  tot 5.45 uur hun bar mogen openhouden, wordt geklaagd. De Wageningse politie heeft recent een bezoek gebracht aan studentenstad Leiden, om te zien hoe ze daar de geluidsoverlast door studenten proberen terug te dringen.

Lang niet alle klachten bereiken de politie, ook omdat buurtbewoners via WhatsApp hun klachten  direct bij de verenigingen kunnen melden. En die verenigingen treden dan in de regel adequaat op zodat de politie er niet bij betrokken wordt en er niks geregistreerd wordt. Wageningse wijkagenten krijgen ook via WhatsApp steeds vaker rechtstreeks klachten binnen. In sommige buurten is de buurtbemiddeling al betrokken bij de problematiek.

Convenant 

Eind 2017 heeft de gemeente Wageningen samen met Solidez Buurtbemiddeling de aanzet gegeven tot een convenant tussen buren en besturen van gezelligheidsverenigingen. Dat convenant wordt dit jaar getekend. Buren ondervinden steeds meer overlast van nachtelijk geschreeuw van studenten die aankomen of vertrekken bij de sociëteiten. Ieder jaar wisselen de besturen bij de verenigingen en is het voor de buren afwachten of de gemaakte afspraken goed worden overgedragen op het nieuwe bestuur. 

De overlast in nachtelijke uren rond studentenhuizen in reguliere woonwijken neemt ook toe. Het aantal studenten in Wageningen groeit flink en ze wonen steeds vaker in reguliere woonwijken. De meeste klachten over geluidsoverlast krijgt de Wageningse politie binnen vanuit de Asterstraat. Daar zijn overigens geen studenten bij betrokken.

De aanpak van de overlast komt maandag om 19.30 uur aan de orde tijdens de politieke avond in het stadhuis.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei