Volledig scherm
De Junusstraat, een van de zijstraten in de Wageningse binnenstad, krijgt poorten die naar de ambachten in de straat verwijzen. © Herman Stover

Facelift voor Wageningse binnenstad: street art op de stroomkasten en ‘oude’ straatnaamborden

WAGENINGEN - De Wageningse binnenstad krijgt binnenkort historische straatnaamborden. Op initiatief van een ondernemer en bewoner van het centrum worden ongeveer vijftig metalen straatnaamborden vervangen door een emaillen exemplaar. Het is een van de initiatieven in het kader van ‘Aan de slag met de binnenstad'.  

,,Er gebeurt veel in het centrum van Wageningen’’, zegt wethouder Maud Hulshof. Verschillende partijen hebben plannen gemaakt om het centrum leuker te maken. Hulshof geeft als voorbeeld het plan voor de Wageningse straatjes, waarin ondernemers de minder bekende zijstraten meer zichtbaar en aantrekkelijk willen maken. Zo komen er dit jaar poorten in de Junusstraat die verwijzen naar de ambachten die je in deze straat vindt. En krijgt de Nieuwstraat een groene aankleding.

Kleurtje voor grijze elektrakasten

De saaie grijze elektrakasten in de binnenstad worden beschilderd met street art. ,,Dat is een initiatief van de jongerenraad’’, vertelt de wethouder. Wageningse jongeren en professionele street art-artiesten maken samen een ontwerp en beschilderen de grijze kasten vervolgens in vrolijke kleuren. ,,Het is echt bedoeld om de binnenstad leuker te maken.’’

,,We zijn ook bezig met het verduurzamen van de binnenstad’’, zegt Hulshof. Zo willen bedrijven beter hun afval scheiden. Ondernemers hebben zich aangemeld voor een proef met gezamenlijke afvalinzameling. Mogelijk wordt afval straks opgehaald met een elektrische fiets. 

Sedumdaken op bushaltes

Hulshof wijst op de sedumdaken die de haltes op het busstation in Wageningen sinds kort hebben. Het busstation wordt nog groener. Bij de grote pilaren worden planten gezet en er worden vier bomen geplant op de perrons. 

De Vallei