Volledig scherm
Tina Folkersma (links) uit Wageningen en Jeanette ter Haar uit Tricht in de kooien van Free a Girl © DG/Eric Wijnacker

Free A Girl levert in Wageningen 15.000 euro en goede gesprekken op

WAGENINGEN/TRICHT - De actie Free A Girl bij café De Tijd op de Markt in Wageningen heeft veel reacties en geld - 15.000 euro - opgeleverd. Zaterdagavond verlieten de Wageningse Tina Folkersma en Trichtse Jeanette ter Haar om tien uur als laatsten de kooien. 

Vijf dagen hadden tien mensen - negen vrouwen en een man - in kooien elk twaalf uur lang aandacht gevraagd voor het lot van kinderprostitueé's. Ze mochten alleen water drinken en een  beetje witte rijst eten en mochten  de kooien alleen verlaten voor sanitaire stops. De organisatoren en ook kooizitters Linda Lingbeek en Hannie Preuter zijn heel tevreden over opbrengst en gesprekken. Lingbeek: ,,Het was voor sommige mensen best confronterend, hebben we gemerkt, om vrouwen in hokken op de Markt te zien zitten. Dat snap ik ook, maar we vragen ook aandacht voor een probleem dat niet leuk is. Er zitten veel jonge meisjes in hokken in Azië te wachten op klanten. Het heeft veel goeds opgeleverd.''

Zanger

Die ervaring hadden Folkersma en ter Haar ook: ,,Vooral veel goede gesprekken gevoerd en mensen die er eerst huiverig tegenover stonden soms uit kunnen leggen waarom we dit doen.'' Er kwamen zelfs kinderen met ouders langs. Folkersma: ,,Dan heb je het natuurlijk niet over prostitutie maar wel over het feit dat kinderen daar soms niet vrij kunnen spelen. Dat maakt indruk.'' Het was zaterdag druk op de Wageningse Markt, zeker toen zanger Mitchell van Kleef de actie ondersteunde door anderhalf uur bij de kooien op te treden.

Quote

Volgend jaar weer, als het aan ons ligt

Hannie Preuter

Met de opbrengst van de actie Free A Girl Lock me Up  in Wageningen en andere Nederlandse steden wordt geprobeerd kinderen te verlossen uit hun tragische positie. Preuter: ,,Voor de eerste keer in Wageningen is 15.000 euro een heel mooie opbrengst. We zijn ook Remco van Dijk van Café de Tijd dankbaar dat hij dit heeft aangedurfd en ook burgemeester Geert van Rumund voor zijn steun. We zijn moe, maar voldaan. Volgend jaar weer, als het aan ons ligt.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei