Volledig scherm
© Marina Popova

Geen interesse voor miljoenen kostende, zelfrijdende auto's

EDE/ WAGENINGEN - Ze hebben 4 miljoen euro gekost en hebben nog nooit passagiers vervoerd tussen Ede en Wageningen. En toch wil de provincie al weer af van de zelfsturende WEpods.

Maar Ede en Wageningen zijn niet van plan de wagentjes over te nemen.

Voor kerst
De toekomst van de twee zelfsturende WEpod-wagentjes WURbie en WElly in Wageningen is daardoor onzeker. Voor kerst moet duidelijk zijn wie de spraakmakende autonome voertuigen overneemt van de provincie Gelderland.

Eindfeest
Op woensdag 7 december viert de provincie Gelderland het eindfeest van het WEpod-experiment met de bijeenkomst 'Future Mobility' in Ede. Het einde van fase 1, aldus de provincie. De zoektocht naar een nieuwe eigenaar voor WURbie en WElly, zoals de twee robotauto's destijds zijn gedoopt, is dan nog in volle gang.

Vraag
Wie fase 2 wil uitvoeren én betalen, is op 7 december de grote vraag. In ieder geval niet Ede en Wageningen. Beide gemeenten hebben geen geld gereserveerd in hun kakelverse begrotingen, laten woordvoerders weten.

Europese Unie
Gelderland wil de WEpods hoe dan ook afstoten, het liefst aan andere overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers in de regio. De provincie hoopt dat de Europese Unie hierin te hulp schiet met geld.

De Vallei