Volledig scherm
PREMIUM
© Sven Menschel

Gekostumeerde sfeer in arcadisch Belmonte

WAGENINGEN - Het landgoedfestival Gelders Arcadië komt dit weekend naar Wageningen. Het Belmonte Arboretum wordt dan tijdelijk bevolkt door kasteelheren, baronessen en meisjes van de strijk. Het festival biedt een speelse blik op de rijke historie van de elite die zich de afgelopen eeuwen in de Veluwezoom vestigde.

“Rond 1500 zijn er langs de Rijn verschillende kastelen gebouwd”, zegt Maarten van den Wijngaart, cultuurhistoricus en beleidsmedewerker bij de gemeente Wageningen. Gelders Arcadië is een begrip sinds in 2007 vijf gemeenten langs de Veluwezoom – naast Wageningen, Renkum, Arnhem, Rozendaal en Rheden – besloten om de geschiedenis van de kastelen, landgoederen en buitenplaatsen ‘op de kaart’ te zetten.

Luxe zomerhuizen en villa's

“In die tijd werden kastelen nog ter verdediging gebouwd”, vervolgt Van den Wijngaart, “zoals kasteel Middachten. Maar toen met de uitvinding van het buskruit de defensieve functie achterhaald was, werden de kastelen luxe zomerhuizen en kwamen er ook villa’s.”

Hij schat dat er ongeveer tien kastelen langs de Veluwezoom zijn gebouwd, sommige alweer verdwenen, en wel honderd landgoederen en buitenplaatsen. “Die werden in de 17e en de 18e eeuw nog op de stuwwal gebouwd, vanwege het unieke uitzicht. Maar later kwamen ze ook verder naar achteren te liggen omdat op de stuwwal geen plek meer was, zoals Villa Sanoer aan de bosrand op de Geertjesweg in Wageningen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei