Gezonder eten klinkt makkelijk, maar is het vaak niet
WAGENINGEN - Een verse banaan of een appel. Ze zijn vaak duur en bovendien bederven ze snel. Gedoe! Vrijwel elke supermarkt biedt tal van lekkere snacks die wel houdbaar zijn, goedkoop én vaker in de aanbieding. Klinkt goed! En zo blijft de supermarkt een ongezonde jungle.
Nee, ze kan het niet ontkennen. Heel veel ongezond eten is extreem goedkoop. Fabrikanten halen allerlei ingewikkelde toeren uit om snackjes met hamsmaak te maken zonder ham. Maar doordat ze op grote schaal produceren, kunnen ze hun producten toch goedkoop aanbieden.
Goedkope grondstoffen
,,Uiteindelijk zijn de ingrediënten die ze gebruiken niet duur. Zout, bloem, suiker, dat zijn allemaal goedkope grondstoffen‘’, vertelt hoogleraar humane voeding Edith Feskens. Maar de producten worden er allemaal niet gezonder van. ,,Nee, deze snacks bevatten vaak te veel zout. Gezondere zouten toevoegen kan wel, daar dat is dan vaak wel duurder en dat willen fabrikanten niet.’’
Ziedaar het probleem van Nederland snackland. We stoppen ons vol met ongezonde troep en er is niemand die ons een halt toeroept. Maar dat moet wél, vindt de hoogleraar aan de Wageningen Universiteit. En ze krijgt steeds meer bijval. Nu de coronacrisis maar voortduurt, gaat de discussie onder medici steeds vaker over preventie in plaats van genezing. Wie gezond is, veel beweegt en goed eet, heeft immers flink minder kans om ziek te worden van het vermaledijde virus.
Niet iedereen is gezonder gaan eten
Maar niet iedereen is gezonder gaan eten in de coronacrisis, ziet Feskens. En dat is een serieus probleem. Een probleem dat net zo groot is als roken, meent ze. ,,Het makkelijke aan afschaffen van roken was dat er heel weinig positieve gezondheidseigenschappen zijn. Voor voeding geldt: je hebt ook dingen als suikers en koolhydraten nodig. Je kunt dus niet zeggen: stop met eten. Maar we moeten als maatschappij wel iets verzinnen om te zorgen dat we gezond gaan eten.”
Iets meer groente eten, daar worden Nederlanders gezonder van. En dat hoeft echt niet opeens veel extra geld te kosten, hoewel veel mensen dat wel denken. ,,Maar denk aan diepvriesgroente. Dat is net zo gezond als verse groente. Maar wel een stuk goedkoper.”
Simpele dingen kunnen je al helpen. Jezelf aanleren om water te drinken in plaats van veel suikerhoudende frisdranken en sappen, of juist minder koeken eten tussendoor.
De missie van een supermarkt is niet om ons gezond te houden. Een supermarkt wil ons plezieren
Gezonde producten moeten beter uitgestald
Maar gezonde alternatieven vinden, is lastig, weet Feskens ook. ,,We zijn eens in Arnhem met mensen op zoek gegaan in de supermarkt. Dan konden we ze duidelijk helpen door te zeggen: neem nu niet, dit kuipje, maar kies voor een ander. Mensen weten wel wat de schijf van vijf is, maar daarmee een betaalbare, goede maaltijd steeds op tafel zetten, dat blijkt lastiger.’’
Omdat Feskens weet dat ze niet met elke Nederlander door de supermarkt kan lopen, wil ze graag dat gezonde producten veel beter uitgestald worden in de supermarkten. Nu zijn de aanbiedingen er vaak voor bier en chips. Daar zou ook de overheid een rol in moeten spelen, meent ze. ,,De missie van een supermarkt is niet om ons gezond te houden. Een supermarkt wil ons plezieren.”
Ook richting fabrikanten is een stap te zetten, door hen te dwingen schadelijke ingrediënten te vervangen door gezondere alternatieven. ,,Je moet het eigenlijk Europees aanpakken om te zorgen dat de Duitse concurrent het ook doet. Wat we verder van de strijd tegen het roken geleerd hebben is dat we op alle vlakken aanpassingen moeten doen. Dus óók de BTW op groente en fruit verlagen en werken aan gezonde scholen. Een kantine met alleen gezonde producten is misschien een beetje betuttelend, maar een beetje betutteling mag ook wel.’’
En ja, dit gaat de consument meer kosten
En uiteindelijk zal ook de consument soms iets meer moeten betalen, óók voor diepvriesgroente ,,Een deel van de boeren wordt echt uitgeknepen. Ze krijgen heel weinig voor hun melk als je het vergelijkt met wat het hen kost. Door subsidies kunnen ze toch voor de lage prijs produceren. Maar het is géén eerlijke prijs. Als je nu naar de eco-supermarkt rijdt, zie je dat de prijs al snel veel hoger ligt. Maar dat is wél de eerlijke prijs voor goed voedsel.’’
Pas in het ziekenhuis blijkt vaak: het kan wel
Als puntje bij paaltje komt én mensen moeten wel gezonder leven omdat ze verhoogd cholesterol of een hoge bloeddruk hebben, kán het wel. Dat is wat internist-vasculair geneeskundige Remy Bemelmans duidelijk ziet.
,,Dan lukt het mensen al snel hun eetpatroon aan te passen.’’ Maar eigenlijk is het dan toch te laat. ,,Dan heeft de preventie gefaald. Terwijl gezond eten, veel bewegen en goede slaap samen echt het verschil kan maken, ook nadat iemand hier al is geweest.’’
Wie niet gezond eet of overgewicht heeft, kan te maken krijgen met insuline-resistentie. Het lichaam maakt nog wel insuline (een belangrijk hormoon) aan, maar het lichaam heeft steeds meer nodig. Dat werkt door in het lichaam, glucose kan niet optimaal meer in de cellen opgenomen worden, en gaat stijgen in het bloed: het begin van diabetes mellitus type 2.
Wie dat wil voorkomen moet overigens niet alleen gezond eten. Veel beweging en goede slaap horen er ook bij. Om patiënten te stimuleren gezond te eten, krijgen zij in Ziekenhuis Gelderse Vallei binnenkort allemaal een in te vullen eetscore. Daarop kunnen patiënten zelf zien hoe gezond hun voedingspatroon is en krijgen ze meteen tips om dat waar nodig te veranderen. Voor Bemelmans is het een zeer welkom hulpmiddel. ,,We hebben als arts vaak weinig tijd. Terwijl ik wel vind dat wij hierover moeten spreken met de patiënt. Juist als mensen bij ons komen, staan ze open voor het signaal dat ze het voedingspatroon moeten veranderen.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Coach kan in geval van nood ook zichzelf inzetten bij verjongde Rosendaelsche Golfclub
ARNHEM - De eerste ronde was de club gastheer, zaterdag begint de Rosendaelsche Golfclub zelf ook aan de competitie in de hoofdklasse.Arnhem -
PREMIUM16
Tien miljoen views, maar één klacht maakt (voorlopig) einde aan Youtube-hit van dorpsbrandweer
De brandweer van Lunteren heeft de populaire video’s op het razend populaire eigen YouTubekanaal offline moeten halen. Op last van de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), vanwege een ‘serieuze klacht’ over privacy. ,,We hadden net 10 miljoen views gehaald.”Lunteren -
Dertien appelbomen in Eldens laatste bongerd ontsnapten aan de kettingzaag en krijgen nieuwe plek
Dertien appelboompjes van de inmiddels omgehakte Eldense boomgaard keren terug naar het Arnhemse dorp. Vanaf zaterdagmorgen zijn ze te bewonderen in het parkje op de hoek van de Molenweg en de Rijksweg-West.Elden -
Man laat tablet met dierbare herinneringen in container vallen, brandweer schiet te hulp
De brandweer heeft vrijdagavond een tablet uit een ondergrondse afvalcontainer in Arnhem gevist. De bezorgde eigenaar was opgelucht: op het apparaat stonden foto's en video's van zijn overleden schoonzus.Arnhem
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus, maar zo kun je er vanaf komen
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUM
GVVV wint verhitte voetbalderby van DOVO; uitvak ontruimd na gooien met vuurwerk
GVVV heeft zaterdag in een verhitte derby gewonnen van rivaal DOVO. De Blauwen uit Veenendaal, koploper in de derde divisie, waren met 0-2 te sterk voor de buurman. De clash op de ‘rode’ zijde van sportpark Panhuis lag meermaals stil en werd in de slotfase ontsierd toen toeschouwers met vuurwerk gooiden.Veenendaal -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.