Volledig scherm
Het terrein, waarop vroeger een garage stond, ligt al sinds 2003 braak. © Herman Stover

Groen licht studentenwoningen op Kirpestein bij molen De Vlijt

DEN HAAG/WAGENINGEN - De Raad van State zette woensdag het licht op groen voor de bouw van 128 studentenappartementen aan de Churchillweg op het braakliggende terrein Kirpestein in hartje Wageningen.

Vereniging Wageningen Monumentaal stapte vorige maand naar de Raad van State tegen het bestemmingsplan. Volgens de vereniging belemmert de hoogbouw op 128 meter afstand de windvang van de monumentale molen De Vlijt. Die kan daardoor verloren gaan, vreest Wageningen Monumentaal.

Molenaar vond bouw geen probleem 

De gemeente Wageningen en projectontwikkelaar Idealis hebben de Raad van State ervan kunnen overtuigen dat de verminderde windvang kan worden gecompenseerd met speciale wieken, de zogeheten Ten Have wieken. Door speciale kleppen kunnen de molenwieken meer bewegingen maken. Het appartementengebouw krijgt een hoogte van 21 meter. 

Molenaar Bart Mols is nooit bang geweest voor minder windvang. Hij had van meet af aan dan ook geen problemen met het studentengebouw. Bij de rechtszaak in Den Haag had hij laten weten dat de molen nu zelfs te veel wind vangt. Met de uitspraak van de Raad van State is het bestemmingsplan onherroepelijk geworden.

De Vallei