Volledig scherm
Dammer Jan Groenendijk uit Wageningen © DG

Groenendijk: 'Niet mijn laatste kans op wereldtitel'

DEN HAAG - Dammer Jan Groenendijk liep donderdagmiddag definitief de wereldtitel dammen mis. De 18-jarige inwoner van Wageningen verloor de tiende partij tegen Roel Boomstra (23) en kijkt nu tegen een onoverbrugbare 14-6 achterstand aan. „Dat is teleurstellend”, vertelde Groenendijk droog.

„Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan, maar het lukte mij niet Roel uit zijn evenwicht te brengen. We spelen nog twee partijen. Alleen voor de eer. En voor mij zijn het twee kansen om nog tenminste één keer van hem te winnen."

Blunder
Groenendijk beging donderdagmiddag in de tiende partij, afgewerkt in het Scheveningse Noordzeetheater een blunder. „Toen ik mijn vinger van de steen haalde, was ik er al van doordrongen dat ik in de fout was gegaan. Een black-out, zogezegd. Toen was de partij en ook meteen de WK-match gespeeld. Helaas."

Toernooivorm
Beide kemphanen strijden in 2017 mee op het WK in Estland, dat weer in toernooivorm met meerdere spelers wordt afgewerkt. Groenendijk: „Ik ga de partijen tegen Roel straks uitgebreid analyseren met mijn trainer Rik Keurentjes. En dan kijken we weer vooruit. Dit is niet mijn laatste kans geweest om wereldkampioen te worden.”

Volledig scherm
Roel Boomstra en Jan Groenendijk kijken toe tijdens de openingszet gedaan door Rabin Baldewsingh voorafgaande aan de achtste partij van het WK dammen die wordt afgewerkt in de plenaire zaal van de Eerste Kamer. © ANP / Jerry Lampen
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei