Handhavers hebben handen vol aan gevaar op water, recordaantal brugspringers in regio

videoWAGENINGEN - Handhavers als de politie en Rijkswaterstaat hebben hun handen vol aan recreanten die gevaarlijke taferelen veroorzaken op rivieren en plassen in de regio. Gemeenten langs de Rijn bij Wageningen maken zich zorgen over de hoge snelheden die jetski’s, speedboten en waterscooters geregeld bereiken.

Quote

Ook op de grote rivieren zijn er soms incidenten, vooral milieude­lic­ten

Milieu-agent Frans van der Wee

De gemeente Wageningen, die de snelheid op de Rijn al langer omlaag wil brengen, gaat optreden tegen de overlast. Burgemeester Geert van Rumund heeft bij de diensten die toezicht moeten houden een verzoek ingediend voor extra surveillances op de Rijn, vooral in het weekend als het mooi weer is. Dan is de drukte op het water het grootst. Watersportverenigingen in de omgeving klagen al langer over bestuurders van jetski’s en speedboten die met opzet dichtbij varen.

De Rijn bij Wageningen ligt in een snelvaargebied. Tussen Driel en Amerongen geldt geen snelheidsbeperking. Behalve ter hoogte van Rhenen mogen boten zo hard als ze kunnen, wat kan oplopen tot 120 kilometer per uur. Dat is veel te hard, meent burgemeester Van Rumund. Ook omliggende gemeenten willen dat er een oplossing komt voor de hoge snelheden op de rivieren.

‘Joyvaren’

Volledig scherm
Jetskiërs halen capriolen uit op de Waal bij Nijmegen. © Gerard Verschooten

De politie Rivierenland-Oost moest begin deze week al twee keer in actie komen voor ernstige overtredingen met een jetski en een speedboot ter hoogte van Heerewaarden. Zo werd een jongen van 12 jaar oud die een speedboot bestuurde staande gehouden en moest een jetskiër naar de kant vanwege ‘joyvaren’, vertelt milieu-agent Frans van der Wee.

Hoewel er boten genoeg zijn, stelt hij dat de regionale politie vanwege personeelsproblemen tegenwoordig meevaart met de Landelijke Eenheid of Rijkswaterstaat. ,,Ook op de grote rivieren zijn er soms incidenten, vooral milieudelicten. Denk aan de lozing van frituurvet vanuit een boot.’’

Recordaantal brugspringers

Niet alleen vaartuigen en hun bestuurders, maar ook zwemmers worden volgens Van der Wee aangehouden. Daarbij gaat het vooral om ‘baldadig gedrag’, waaronder vernielingen, brandstichting en het springen van bruggen. Voor dat laatste vergrijp heeft het Waterschap Rijn en IJssel nu al een recordaantal van 28 waarschuwingen uitgedeeld. In eerdere jaren ging het om 5 tot 8 waarschuwingen per zomer, laat een woordvoerder weten.

Om de hoeveelheid brugspringers terug te dringen, voert Waterschap Rijn en IJssel onder meer extra controles uit.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei