Het is snoeitijd, maar rustig aan: half werk is goed voor de natuur
natuur van nabijDe winter is de tijd om te snoeien. Vroeger gebeurde dat in het boerenland om gebruikshout te winnen, voor afrasterpalen, bonenstaken, bezemstelen en nog veel meer. Zo is ook de knotboom ontstaan. De kop wordt uit de boom gezaagd, en de jaren erop ontstaat een bos van takken.
Delen per e-mail
Als je die niet opnieuw afzaagt, komen er tien stammen op één onderstam, en gaat de onderstam het op den duur begeven. Dus als je eenmaal begint met knotten moet je dat elke drie tot vijf jaar herhalen.
Het levert wel een handzame boom op die niet al te groot wordt, een karakteristieke boomvorm voor laag Nederland, en een knot vol leven. In de knot ontstaan holletjes waarin vogels zoals ringmus, gekraagde roodstaart en zelfs steenuil kunnen broeden. En een deel van de knot vermolmt zodat in de boom weer andere planten gaan groeien.
Vrijwel alle bomen geknot
Voor gebruikshout worden bomen niet veel meer geknot, maar wel om landschap en natuur in stand te houden. Tussen Wageningen en Bennekom hebben afgelopen weken vrijwel alle knotbomen op de agrarische percelen van de WUR een knotbeurt gehad.
Mooi dat bomen en landschap worden onderhouden, jammer dat alle bomen tegelijk zijn geknot. De holletjes in de bomen liggen nu een halfjaar open en bloot, de vogels moeten een andere nestplaats zoeken. Veel beter is het om knotbomen gefaseerd terug te zetten, maximaal de helft in hetzelfde jaar.
Niet alles tegelijk
Tien jaar geleden zag ik een mooi voorbeeld aan de rand van de woonwijk Nude in Wageningen: drie bomen knotten, de volgende drie sparen. Dat heeft de gemeente een aantal jaar gedaan, maar sinds een paar jaar worden alle bomen weer tegelijk gesnoeid.
Wat jammer dat de ecologische kennis kennelijk snel wordt weer vergeten. Dat gefaseerd snoeien geldt voor alle snoeiwerk, ook in de tuin. Snoeien mag best, maar niet alles tegelijk, en niet in het broedseizoen. Je hebt dus nog twee maanden, en hoeft maar de halve tuin te doen!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mug doodgeslagen? Stuur ’m per post naar Wageningse universiteit voor onderzoek
WAGENINGEN - Gezocht: muggenlijkjes voor onderzoek naar het westnijlvirus. De universiteit van Wageningen (WUR) roept mensen op om steekmuggen dood te slaan en op te sturen om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus, dat oktober vorig jaar voor het eerst in Nederland opdook. -
PREMIUM1
In honderd jaar van een elitaire ‘bond’ naar een toegankelijke tennisclub met een geliefd buffet
WAGENINGEN - In alle stilte viert de Wageningse tennisvereniging NVLTB deze week haar 100-jarig jubileum. De lustrumactiviteiten staan door de coronacrisis ‘on hold’. -
PREMIUM1
Doreen's Valentijnscadeau was gestolen, dagen later vond ze het terug tussen het vuilnis
EDE - Op Valentijnsdag hield ze haar brievenbus vol spanning in de gaten. ,,Heb je 'm al binnen?’’ appte haar vriend meerdere keren. Doreen wachtte de hele dag op het cadeau van haar geliefde. In de avond gaf ze de hoop op. -
Wageningse ijssalon Cicuto beleeft topdrukte tijdens heropening
WAGENINGEN - IJssalon Cicuto in Wageningen opende dit weekeinde - eerder dan normaal - weer de deuren. En dat hebben de mensen geweten. -
Op pad met Wageningen Wandelt: ‘Mensen hebben de behoefte om nieuwe mensen te ontmoeten’
Nu de schaatsen weer opgeborgen zijn, kunnen de wandelschoenen weer tevoorschijn worden gehaald. Inwoners van Wageningen kunnen vanaf dinsdag meedoen aan Wageningen Wandelt.
-
VIDEO
Fietser gewond bij aanrijding met lijnbus in Wageningen
WAGENINGEN - Een fietser is zondagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding met een lijnbus in Wageningen. -
Gezonder eten klinkt makkelijk, maar is het vaak niet
WAGENINGEN - Een verse banaan of een appel. Ze zijn vaak duur en bovendien bederven ze snel. Gedoe! Vrijwel elke supermarkt biedt tal van lekkere snacks die wel houdbaar zijn, goedkoop én vaker in de aanbieding. Klinkt goed! En zo blijft de supermarkt een ongezonde jungle. -
Een hele familie ransuilen in je tuin
WAGENINGEN - Samen met meer dan twintig vrijwilligers is Nico Veenendaal beschermheer van de ransuilen. In zijn tuin overwinteren momenteel 26 roofvogels in alle rust. Want rust is wat ze het meeste nodig hebben.