Bestrijding van de eikenprocessierups.
Volledig scherm
PREMIUM
Bestrijding van de eikenprocessierups. © MaricMedia / Marcel van Dorst

Het kan nog erger: processierups zit straks in elke eik

WAGENINGEN - Als de plekken waar de eikenprocessierupsen voor veel overlast zorgen geven goed in beeld komen, is het misschien mogelijk de overlast volgend jaar te beperken. Dat is ook nodig: het is zeer waarschijnlijk dat er volgend jaar nóg meer rupsen komen.

9 reacties

 • Doreen

  3 jaar geleden
  Onbegrijpelijk dat men vergif kan kopen om de buxus mot te bestrijden, de gif doodt meesjes die juist de processierups eet.  Dus je doodt de bestrijder van de processierups met bestrijdingsmiddelen. Hier ligt een taak voor de overheid om mensen bewust te maken van het gebruik van gif. 
 • Lowie

  3 jaar geleden
  Een gevarieerder bomenbestand zou wel beter zijn. Geen hele lanen met eikenbomen meer, maar verschillende boomsoorten. En natuurlijke bestrijdingsmiddelen die al vroeg in het seizoen kunnen worden gebruikt. Die schijnen er wel te zijn.
 • benzz

  3 jaar geleden
  Je zult als rupsenspecialist maar Zondereiken heten.....wel treffend. Velen pleiten er voor om geen nieuwe eiken meer aan te planten. Of om zelfs eiken te kappen. Wat een idioten. Stop met bestrijdingsmiddelen etc. zodat vogels blijven leven en zich tegoed kunnen doen aan de rupsjesnootgenoeg. 
 • Rachel Bergen

  3 jaar geleden
  Het is niet helemaal logisch om te zeggen dat we daarmee moeten 'beginnen'. Uiteraard moeten de grootschalige milieuproblemen waar we mee kampen hoog op de prioriteitenlijst staan, maar ook als we daar met man en mach onze energie in steken, gaat het jaren duren voor we weer een duurzame balans hebben bereikt. Ondertussen breidt de eikenprocessierups zich lekker verder uit, dus die kan beter gewoon meteen bestreden worden.
 • Montferlander

  3 jaar geleden
  Er is mogelijk een rechtstreeks verband aan te tonen: Mezen en spreeuwen zijn dol op eikenprocessierupsen. Maar door kalkgebrek veroorzaakt door verzuring (o.a. stikstof) nemen hun levenskansen af en kan dat resulteren in steeds meer overlast gevende gevolgen. Een nieuw stikstofbeleid is dus van levensbelang om de balans terug te brengen. Laten we de mezen laten vliegen en zelf wat meer met de benen op de grond bljven.

De Vallei