Volledig scherm
Een fietser op een speed e-bike oftewel een pedelec neemt deel aan het verkeer. © ANP

Hoe krijg je werknemers uit de auto? Door ze een e-bike te laten uitproberen

WAGENINGEN - Hoe krijg je werknemers uit de auto? Meerdere bedrijven en instellingen uit de Vallei laten hun medewerkers een aantal weken een elektrische fiets uitproberen om te ontdekken wat het effect is op het woon-werkverkeer.  

,,Veel weten niet hoe groot het effect is. Dat moet je ervaren’’, zegt Stefan Brinkmann van het Wageningse onderzoeksinstituut Marin. ,,Daarom hebben wij medewerkers zes weken lang een e-bike laten uitproberen. En wij laten mensen die gebruik maken van een elektrische fiets in een presentatie vertellen over hoe dat bevalt.’’

Fiets of openbaar vervoer

Marin is een van de partijen die gistermiddag zijn handtekening heeft gezet onder het Mobiliteitsconvenant Regio Foodvalley. Daarin hebben zowel grote als kleine werkgevers uit de Vallei afspraken gemaakt over hoe zij werknemers uit de auto proberen te krijgen en met de fiets of openbaar vervoer naar het werk te laten reizen. 

Initiatiefnemer van het convenant is de gemeente Wageningen. ,,Wij hebben zorg voor het klimaat, voor bereikbaarheid, verkeersveiligheid en gezond’’, zegt wethouder Peter de Haan. Daarom heeft Wageningen werkgevers in de regio benaderd met de vraag wat zij zouden kunnen doen om hun werknemers uit de auto te krijgen.

Samenwerking is daarbij belangrijk. ,,Doel is uitwisselen en leren van elkaars plannen voor het stimuleren van autodelen, carpoolen, deelfietsen, fiets- en e-bikegebruik en openbaar vervoer’’, zegt de wethouder. 

Grote opgave

De provincie Gelderland ondersteunt het convenant, net als de provincie Utrecht.  ,,We vinden het mooi dat hier zo veel werkgevers aan meedoen. Het is voor  hen een grote opgave om je werknemers anders te laten denken over vervoer’’, zegt Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal. ,,Ik ben benieuwd naar de eerste resultaten. Want om de regio bereikbaar te houden, hebben we de inzet van bedrijven en hun medewerkers hard nodig.’’

Wie kijkt naar de opsomming van plannen die de verschillende werkgevers hebben, valt vooral het stimuleren van het gebruik van de e-bike op. Een elektrische fiets zorgt ervoor dat mensen bereid zijn een grotere afstand op de fiets af te leggen naar hun werk. 

Carpoolen

Een andere maatregelen die de bedrijven in willen zetten, is carpoolen. Onderwijsinstelling Aeres wil bijvoorbeeld een carpoolplatform instellen. Ook het gebruik van het openbaar vervoer wordt gestimuleerd. 

Met het uitgeven van een NS-Businesscard bijvoorbeeld, inzetten voor betere looproutes naar een bushalte of lobbyen voor een bushalte dichterbij de bedrijven. Ook pleiten de ondernemingen ervoor om de carpoolplaats bij de A12 in Ede te vergroten en die plek beter te ontsluiten per bus. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei