Volledig scherm
Een hoogspanningsmast in de Nude in Wageningen, die in 2019 gaat verdwijnen © DG/Eric Wijnacker

Hoogspanningskabels onder de grond in Wageningen

Wageningen - De hoogspanningslijnen tussen de Haarweg en de Nude in Wageningen gaan ondergronds. Volgend jaar verdwijnen de hoge masten en kabels aan de westzijde van Wageningen.

De totale kosten van de operatie bedragen ongeveer een miljoen euro, zo heeft Liander berekend. De gemeente Wageningen werkt in dit project samen met Wageningen UR, dat graag de hoogspanningsleidingen kwijt wil boven de studentencomplexen aan de Haarweg. De gemeente Wageningen haakt daar graag op aan voor het aansluitende deel van de hoogspanningsleidingen die over het zuidwestelijke deel van de woonwijk Nude voert. Door die gelijktijdige aanpak bespaart zowel gemeente als Wageningen UR zo'n 20 procent in de kosten die zij moet maken.

Gezondheid

De gemeente gaat er vanuit dat deelname aan het project uiteindelijk geen gemeentelijk geld gaat kosten. Dit omdat de rijksoverheid 90 procent van de kosten draagt. Aanleiding voor de operatie om de hoogspanningstracé's ondergronds aan te leggen zijn de twijfels over de effecten op de gezondheid van mensen die pal onder hoogspanningsleidingen wonen. Bovendien verbetert het aanzien van de wijk Nude door het verdwijnen van de hoge masten en lijnen.

Het college stelt voor om 100.000 euro uit te trekken voor het ondergronds halen van de hoogspanningsverbindingen, ook wel verkabeling genoemd, in de Nude. De verwachting is dat de gemeente die investering terug verdient, omdat drie gemeentelijke panden daarna in de verkoop kunnen en dan wordt een hogere opbrengst verwacht, omdat die hoogspanningsmasten en -lijnen dan uit het zicht zijn. Dan moet de investering van 100.000 euro weer terugvloeien naar de gemeentelijke kas. Het gaat om de woningen Nude 25 en Nude 27 en het vroegere schoolgebouw aan de Nolensstraat.

2019

De minister stelt de hoogspanningstracé's waarvoor de verkabelingsvergoeding geldt pas in januari 2019 vast. Maar inmiddels is al met veel gemeenten gesproken en dus ook met Wageningen. Daarbij is het hoogspanningstracé boven de Nude op het lijstje gezet. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in Wageningen in 2019 afgerond worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei