Hans van Vliet (links) van coöperatie Goed Veur Mekare en Anton Kleine Schaars van Stichting De Noordmanshoek bouwen samen aan de eerste energietuin van Nederland: een zonneakker in een parkachtige omgeving. Nu ligt het terrein nog braak.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Vliet (links) van coöperatie Goed Veur Mekare en Anton Kleine Schaars van Stichting De Noordmanshoek bouwen samen aan de eerste energietuin van Nederland: een zonneakker in een parkachtige omgeving. Nu ligt het terrein nog braak. © Ronald Hissink

Is de energietuin de opvolger van het verfoeide zonnepark?

WAGENINGEN - Geen tienduizenden zonnepanelen die het landschap ontsieren, maar energietuinen. Nog altijd veel zonnepanelen, maar in een parkachtige omgeving. Met voedselbossen, moestuinen, water, wandelpaden en uitkijktorens. Wageningen University & Research werkt aan deze ‘zonneparken van de toekomst’. De eerste energietuin van het land komt in Wijhe. ,,Dit zorgt voor meer draagvlak onder de bevolking.”

4 reacties

 • Justin

  2 jaar geleden
  Een veel gehoorde misvatting. Ter vergelijking, de komst van datacentra heeft voor een toename van 25% aan elektriciteitsverbruik gezorgd en hierbij werden vooraf dezelfde zorgen geuit. De toename van hernieuwbaar maakt nog niet eens 10% uit op jaarbasis en op momenten met hogere opwek komt dit bijvoorbeeld in de plaats van gasgestookte centrales (en dus niet erbij op).Problemen zitten eerder bij een tekort aan personeel voor het verzwaren van netaansluitingen, dat is wat anders dan het elektriciteitsnet en zijn slechts de uiteinden van het net.
 • Titus

  2 jaar geleden
  Daar hebt u een punt, omdat nu al regelmatig storingen optreden doordat het net wordt overbelast door toegevoegde energie uit die "alternatieve middelen" windmolens en zonnepanelen. Of dat bij deze tuinen ook zo is moet nog blijken, maar ze zijn aantrekkelijker voor de omgeving.
 • Justin

  2 jaar geleden
  "Het bestaat nog nergens" is niet helemaal waar, het zonnepark in Hengelo (GLD) is namelijk een perfect voorbeeld waar energieopwek, natuur en recreatie goed samengaan. Bij dat park (Solarpark de Kwekerij) is o.a. Lodewijk Hoekstra (ex Eigen Huis & Tuin en nu De Grote Tuinverbouwing op SBS6) bij betrokken geweest, zo is in de historie op de website van Solarpark de Kwekerij te lezen.Niettemin is zo'n energietuin als bij Wijhe natuurlijk een uitstekend initiatief!
 • Johann utBroamt

  2 jaar geleden
  nu wordt het ineens  een energietuin is dit niet helzelfde alleen met was groen ertussen het is en blijft de meest slechte oplossing voor het almaar energie slurpende land. waar moet al dat opgewekte stroom naartoe als het energienet het niet eens aankan.

De Vallei