Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem met scholieren, foto ter illustratie. © Jan de Groen

Jeroen Dijsselbloem volgt Job Cohen op bij Wageningen University

Wageninger Jeroen Dijsselbloem (53) is benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van Wageningen University & Research. De nieuwe topman van Wageningen UR volgt professor Job Cohen op, die hij eerder al in 2012 tijdelijk opvolgde als fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer.

De Raad van Toezicht controleert de Raad van Bestuur, dat onder leiding staat van Louise Fresco. De Raad komt gemiddeld zes keer per jaar bijeen om nauwlettend toezicht ter houden op het sterk groeiende Wageningen UR. Er zijn 12.000 studenten en 6.500 medewerkers. Woordvoerder Simon Vink: ,,Het is natuurlijk heel prettig dat hij zeer goed bekend is met onze universiteit.’’ 

Dijsselbloem is bepaald geen onbekende op de Wageningse universiteit. Hij is al geruime tijd een van de Wageningen Ambassadors voor de universiteit. Hij studeerde er in 1991 af in de landbouweconomie. En hij ontmoette daar zijn vrouw, vertelde hij vorig jaar aan koning Willem Alexander tijdens diens werkbezoek aan de toen 100-jarige universiteit: ,,Zonder onze studies aan de Wageningse universiteit hadden wij elkaar mogelijk nooit ontmoet. Zij kwam uit het noorden, ik uit Brabant.’’ 

'terugtrekken of samenwerken’

Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem - toen nog minister - is in 2014 een heideveldje in zijn woonplaats Wageningen aan het plaggen om ruimte te maken voor de zandhagedis. © Herman Stover

Dat de banden van Dijsselbloem met Wageningen UR ook vorig jaar al hecht waren blijkt uit het feit dat hij de allereerste herdenkingsmunt, het Wageningen Vijfje, mocht slaan. Bij die gelegenheid sprak hij zich al uit over de mondiale rol van Wageningen UR: ,,Het gaat er ook om of we ons als Nederland terugtrekken achter de dijken of dat we met elkaar samenwerken in de wereld.’’ Hij heeft een duidelijke voorkeur voor de laatste aanpak. Dijsselbloem heeft zich van tijd tot tijd met zijn handen ook ingezet voor natuurprojecten in Wageningen.

Dijsselbloem begon zijn politieke loopbaan als PvdA-gemeenteraadslid in Wageningen en werkte na zijn afstuderen tot 2002 als beleidsadviseur bij het toenmalige ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Hij was van 2002 tot 2012 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet Rutte II. In 2013 werd hij gekozen als voorzitter van de invloedrijke Eurogroep.

De Raad van Toezicht laat weten ‘bijzonder verheugd‘ te zijn over de benoeming van Dijsselbloem, die beschikt over een groot netwerk in zowel Den Haag als in Europa en die bovendien Wageningen UR heel goed kent. Ook wordt grote waardering geuit voor de betrokkenheid van voorganger Job Cohen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei